Μπορούν επτά φύλλα ξύλου να γίνουν το επίκεντρο ενός φεστιβάλ διάρκειας μιας εβδομάδας στις εγκαταστάσεις μουσείου και να αναχθούν στη σφαίρα του έργου τέχνης; Ναι, αν πρόκειται για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των σανίδων για σκέιτ και το φεστιβάλ αυτό είναι αφιερωμένο στην κουλτούρα της τέχνης του δρόμου. Το «7ply project», όπως ονομάζεται, ανοίγει την Παρασκευή τις πόρτες του στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και αποσκοπεί να παντρέψει το άθλημα του skateboard που όλο και περισσότεροι πιτσιρικάδες αλλά και μεγαλύτεροι αγκαλιάζουν με την καλλιτεχνική προέκταση που μπορούν να έχουν οι διάφορες πτυχές του.

Μιας και το φεστιβάλ είναι στημένο πάνω σε διπλή βάση, από τη μία στην street art φυσιογνωμία που κουβαλάει μαζί το σκέιτ και από την άλλη στο καθαρά αθλητικό περιεχόμενό του, το πρόγραμμά του αναπτύσσεται σε δύο αντίστοιχους παράλληλους άξονες. Στην καλλιτεχνική του προσέγγιση το πρόγραμμα περιλαμβάνει, με πηγή έμπνευσης πάντα τη σανίδα του σκέιτ, τη μία εβδομάδα που θα διαρκέσει εικαστικές δημιουργίες πάνω σε σανίδες, μουσικές συναυλίες, προβολές, εργαστήρια, μαθήματα και διαλέξεις. Ως προς τις δράσεις, βγαλμένες από την κοινότητα του αθλήματος, αυτές είναι πλούσιες σε διαγωνισμούς, εργαστήρια σκέιτ, γκραφίτι και περφόρμανς.

Μολονότι οι άνθρωποι που έχουν κάποια επαφή με την αστική κουλτούρα θα βρουν τη διοργάνωση αυτή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αυτό δεν σημαίνει πως το φεστιβάλ δεν είναι ανοιχτό και στο ευρύτερο κοινό που ίσως να μην έχει εμβαθύνει στο αντικείμενο. «Το πρόγραμμα είναι πολύ διευρυμένο και φαίνεται από τις συμμετοχές των καλλιτεχνών. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με τις εκθέσεις με καμβάδες ή εγκαταστάσεις. Εδώ, δημιουργείται μια πλατφόρμα, αναπτύσσεται ένας διάλογος με τον κανόνα της σανίδας και όλοι εκφράζονται διαφορετικά», αναφέρει στο «Νσυν» ο Θεοχάρης Καζαντζίδης, ιθύνων νους του φεστιβάλ.

Θέλοντας να βρει το σκέιτ μια θέση στις προτιμήσεις μεγαλύτερου κοινού και ειδικότερα νεανικού, ο Καζαντζίδης και η ομάδα του από την εταιρεία Propaganda Rollin Co., που έχουν την παραγωγή του φεστιβάλ, φέρνουν μια σειρά διεθνών προσωπικοτήτων που θα προσεγγίσουν στις ομιλίες τους πιο σφαιρικά το φαινόμενο. Ανάμεσα λοιπόν στους φετινούς προσκεκλημένους, είναι η Ερικ Ολιβέρα, επιμελήτρια και διδάκτωρ στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, η οποία θα παρουσιάσει τη σύνδεση του σκέιτ με την avant garde τέχνη. Ακόμη, ο ισραηλινός πολυθεματικός καλλιτέχνης Γκι Πίτσον θα επιμεληθεί ένα δημιουργικό εργαστήριο –εισαγωγή στον κόσμο της street art. Και ο εικαστικός και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών στη Λιμόζ Μάριος Τεριάντ – Ελευθεριάδης με μια σειρά έργων του σε σανίδες του σερφ, από τη σειρά El Pecado Salva, θα δείξει τον προπομπό του σύγχρονου σκέιτ.

Αν και η διοργάνωση ξεκίνησε το 2006 στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψε σ’ αυτήν το 2012 μετά την αθηναϊκή της περιπέτεια, αυτή είναι η δεύτερη μόλις χρονιά που πραγματοποιείται στους χώρους του κέντρου. Και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος των 51ων Δημητρίων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας τελικά πως η κουλτούρα του δρόμου μπορεί να έχει θέση στους στυλιζαρισμένους χώρους τέχνης. «Το συγκεκριμένο παράρτημα του Μουσείου είναι ανοιχτό σε πιο σύγχρονα, επίκαιρα πράγματα. Και το σκέιτ αποτελεί έναν ωραίο καμβά που προδιαθέτει τον καλλιτέχνη να τον χρησιμοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο» επισημαίνει ο Καζαντζίδης. Βέβαια, ο χώρος του μουσείου κουβαλάει μαζί του και κάποιες ειδικές προϋποθέσεις, μιας και κατά την κατάρτιση του προγράμματος έπρεπε να υπολογίσουν το ωράριο λειτουργίας του σε σχέση με πολυχώρους όπως η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων που έγινε η βάση του στο πέρασμα του φεστιβάλ από τα νότια.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. Οι εκδηλώσεις του «7ply project» αρχίζουν την Παρασκευή στο Μουσείο, όπου παράλληλα με τα εγκαίνια θα παρουσιαστεί επίσημα η φετινή έκθεση. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις σανίδες – εκθέματα υπό τους ήχους των συνθέσεων της πιανίστα Σοφία Τσιτουρίδου και του κουαρτέτου Salonico σε μια σύμπραξη με το δίδυμο ηλεκτρονικής μουσικής Tendts. Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Rise up» την Τρίτη 11 Οκτωβρίου με θέμα την κοινότητα των σκέιτερς στο Πάρκο Βεΐκου στο Γαλάτσι και πώς με την αισθητική και την προσωπική τους δουλειά κατάφεραν να μετατρέψουν τον χώρο σ’ ένα πάρκο για τους λάτρεις του αθλήματος. Αλλά και να κερδίσουν τη συμπαράσταση του δήμου της περιοχής. Αντίστοιχα, το ντοκιμαντέρ «Sky is the limit» του Γάλλου Ζερόμ Τομάς που θα παίξει την επόμενη ημέρα αναδεικνύει το θέμα του γκραφίτι αλλά και της δημιουργίας τοιχογραφιών (murals) σε ψηλά κτίρια με μοναδικό όριο τον ουρανό.

Μετά τα εργαστήρια της τέχνης του κολάζ από τον εικαστικό Γιώργο Μπογιατζίδη και το εργαστήριο κατασκευής cruiser boards από τους ανθρώπους της Propaganda Rollin Co. την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, το φεστιβάλ κλείνει τον φετινό κύκλο του το Σάββατο 15 Οκτωβρίου με μια έκθεση φωτογραφίας και dj sets από τους Filter Effect, Mount ten και Beat Ape.

INFO

«7ply project», από τις 7 έως τις 15 Οκτωβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Τρίτη – Κυριακή 10.00-18.00 (Αποθήκη Β1, Λιμάνι, είσοδος 1-3 ευρώ). Δείτε όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στη σελίδα www.7plyproject.eu/