Θυμάται κανείς το Γκρόζνι; Είναι η πρωτεύουσα μιας μικρής Δημοκρατίας του Καυκάσου που ήθελε να γίνει ανεξάρτητη και για τον λόγο αυτό την ισοπέδωσε ο ρωσικός στρατός τη δεκαετία του ’90. Ηταν τότε που ο Πούτιν υποσχόταν να κυνηγήσει τους τρομοκράτες «ακόμη και στην τουαλέτα». Και για τον λόγο αυτό, τα ρωσικά αεροπλάνα και τανκς βομβάρδιζαν νεκροταφεία την ώρα των κηδειών, ασθενοφόρα την ώρα που μάζευαν τους τραυματίες, αγορές την ώρα που ψώνιζε ο κόσμος. Και στη Δύση φώναζε μόνο ο Αντρέ Γκλικσμάν και καμιά δεκαριά ακόμη.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Πούτιν πάλι τρομοκράτες κυνηγά, αυτή τη φορά στο Χαλέπι της Συρίας. Ρωσικά αεροπλάνα και τανκς βομβαρδίζουν νοσοκομεία, καταστρέφουν αποθήκες τροφίμων και δεξαμενές νερού, θέτουν στο στόχαστρό τους ανθρωπιστικές αποστολές. Οπως και τότε, έτσι και σήμερα χρησιμοποιούν βόμβες φωσφόρου, βόμβες διασποράς, βόμβες διάτρησης καταφυγίων, ώστε να μη μείνει ζωντανός κανείς, αντάρτης, άμαχος ή διασώστης. «Θα έλεγε κανείς ότι είναι το τέλος του κόσμου», είπε ένας γιατρός. Οπως τότε, έτσι και σήμερα υπεύθυνος των επιχειρήσεων είναι ο αρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ. Και δεν διαμαρτύρεται κανείς, δεν διαδηλώνει καμιά Αριστερά, αν δεν δικαιολογεί κιόλας τον ρώσο πρόεδρο όπως κάνει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που περνά τον Ολάντ στις δημοσκοπήσεις. Δεν φωνάζει ούτε ο Γκλικσμάν, αλλά για αντικειμενικούς λόγους: τον περασμένο Νοέμβριο μας αποχαιρέτησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δύση παρακολουθεί απαθής μια σφαγή. Αλλοτε το έκανε από αδιαφορία, όπως στη Ρουάντα. Αλλοτε από αδυναμία, όπως στο Σαράγεβο. Σήμερα το κάνει από υπολογισμό. Η Τουρκία έκανε deal με τη Ρωσία για να της επιτραπεί να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη στη Συρία, η Ευρώπη έκανε deal με την Τουρκία για να της κρατήσει τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων, μόνο οι κάτοικοι της Συρίας δεν βρήκαν κανέναν για να κάνουν deal και να τους επιτραπεί να ζήσουν. Αλλά δεν πειράζει. Σε πενήντα χρόνια ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του πολιτισμένου κόσμου.

Αν βέβαια υπάρχει ακόμη πολιτισμένος κόσμος.