Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω και εγώ την ικανοποίησή μου από την απόφαση της όπως πάντα τυφλής και αδέκαστης ελληνικής Δικαιοσύνης να αποφασίσει την υπό όρους αποφυλάκιση του εφοπλιστή κυρίου Γιάννη Καραγιώργη. Ο εφοπλιστής κύριος Καραγιώργης είχε συλληφθεί, ως γνωστόν, έπειτα από ένταλμα των ολλανδικών Αρχών, αλλά ο φίλος μου ο δικηγόρος κύριος Μαντζουράνης απέδειξε ότι αυτοί οι Ολλανδοί που φημίζονται για τις αγελάδες τους, αλλά όχι για την προσοχή τους, του έστελναν κλήσεις του κυρίου Καραγιώργη σε λάθος διεύθυνση. Αρα, δεν ευθύνεται αυτός που δεν προσήλθε ποτέ να απολογηθεί για κάτι κατηγορίες που του είχαν απευθύνει, αλλά εκείνοι που δεν ήξεραν πού τους πάνε τα τέσσερα.

Ηταν άλλη μία νίκη του φίλου μου του Μαντζουράνη κόντρα στα προγνωστικά, γεγονός που με κάνει ιδιαιτέρως χαρούμενο, έως και ευτυχή.

Το ίδιο φαντάζομαι θα αισθάνεται και ένας άλλος κοινός μας φίλος, ο «ταλαντούχος κύριος Παππάς», ο οποίος όσο να πεις μια εκτίμηση την έχει στο πρόσωπο του κυρίου Καραγιώργη. Μπορεί και δύο. Διότι αν θυμάμαι καλά, και μάλλον θυμάμαι, βοήθησε σημαντικά ώστε ο τελευταίος να γίνει καναλάρχης, έστω από σπόντα. Ή καλύτερα διά της πλαγίας.

Αυτή η υπέροχη ιστορία που κορυφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε μια φαντασμαγορική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρόντων όλων των «γκεσεμιών», ας μου επιτραπεί η έκφραση, της κυβέρνησης αλλά και της «νέας» διαπλοκής (ο κυρ Χρήστος Καλογρίτσας ήταν, ας πούμε, πρώτο τραπέζι πίστα), είχε κατάλληλα προετοιμαστεί μερικούς μήνες πριν, στη Βουλή.

Ο «ταλαντούχος κύριος Παππάς» από κοινού με τον υπουργό Σπίρτζη προχώρησαν σε μια τόση δα αλλαγή στο νομοσχέδιο που είχαν ψηφίσει (τον Οκτώβριο του 2015) για τις τηλεοπτικές άδειες, στη φάση των λεγόμενων νομικοτεχνικών βελτιώσεων που ακολουθούν την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή. Η βελτίωση που θα καταγράψω στη συνέχεια δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ στους βουλευτές, δεν την ενέκρινε η Βουλή, αλλά βοήθησε τον κύριο Καραγιώργη να γίνει καναλάρχης πανελλαδικής εμβέλειας διά της μεθόδου της δικτύωσης με δέκα περιφερειακά κανάλια που είχε προηγουμένως αγοράσει ή και νοικιάσει. Τι έλεγε η «νομοτεχνική βελτίωση» που πέρασε στα μουγκά και μουλωχτά για να μην το πάρουν χαμπάρι οι πολλοί;

Το ακόλουθο: «Οι πάροχοι περιεχομένου που δικτυώνονται μπορούν να μεταδίδουν το πρόγραμμα του παρόχου ή των παρόχων με τους οποίους τελούν σε δικτύωση για πέντε (5) ώρες [η αρχική διατύπωση ήταν τρεις ώρες] ημερησίως κατ’ ανώτατο όριο και υπό την προϋπόθεση ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτύωσης παρουσιάζονται οι διακριτικοί τίτλοι των παρόχων περιεχομένου, που δικτυώνονται και εφόσον δεν αναιρείται ο χαρακτήρας του προγράμματος».

Ο «πάροχος» κύριος Καραγιώργης, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Hellasnet SA και με όχημα το περιφερειακό και άνευ ουδεμίας αδείας κανάλι Attica κατέστη, όπως προανέφερα, με τον τρόπο αυτό καναλάρχης εθνικής εμβέλειας. Αν και τα πράγματα δεν πήγαν καλά στη συνέχεια –η οικονομική κρίση που πλήττει τα ΜΜΕ δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το εν λόγω «εγχείρημα» –το Attica εξακολουθεί να εκπέμπει και υπό το σλόγκαν «ΕΝΤΕΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΛΑΥΣΗ» είναι στην πραγματικότητα ένα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι, την ώρα που οι άλλοι σκοτώνονται για να γίνουν υπερθεματιστές (τι όρος!) ξοδεύοντας τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων.

Ποια είναι αυτά τα κανάλια, πλην της ναυαρχίδας Attica; Τα ακόλουθα: Alfa Ανατολικής Μακεδονίας, Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας, Ιριδα Ρόδου, Sitia Ανατολικής Κρήτης, TVM Βορείου Αιγαίου, Atlas Κεντρικής Μακεδονίας, Corfu Επτανήσων, ENA Στερεάς Ελλάδας, PLP Πελοποννήσου, TRT Θεσσαλίας.

Προεκλογικά (πέρυσι τον Σεπτέμβριο δηλαδή, 16 του μηνός συγκεκριμένα) είχε και μια μεγάλη επιτυχία αυτό το δίκτυο του κυρίου Καραγιώργη: το προτίμησε ο Πρωθυπουργός Τσίπρας για να δώσει μια από τις τελευταίες προεκλογικές του συνεντεύξεις (για να μη νομίζουν μερικοί ότι ο Τσίπρας είναι αμέτοχος από όλα αυτά ή ότι γίνονται πράγματα πίσω από την πλάτη του και αθώος όπως είναι δεν παίρνει χαμπάρι τίποτε…).

Θα κλείσω παρουσιάζοντας το παραμύθι της σταχτοπούτας του δικτύου του κυρίου Καραγιώργη, Attica TV. Ο σταθμός ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1997, την εποχή που ακόμη δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα στα ραδιοτηλεοπτικά, ταπεινά και καταφρονεμένα ως δημοτικό κανάλι του Δήμου Ασπροπύργου, υπό την επωνυμία Θριάσιο TV,.

Attica TV έγινε λίγα χρόνια αργότερα, το 2009. Τον Μάιο του 2015 μπήκε στη ζωή του ο κύριος Καραγιώργης, ο οποίος αγόρασε το 51% των μετοχών του σταθμού αντί αγνώστου σε εμένα τιμήματος (φαντάζομαι ότι ο Δήμος Ασπροπύργου θα μας το πει κάποια στιγμή). Σήμερα η μετοχική του σύνθεση είναι ΗellasNet TV Ραδιοτηλεοπτικές Υπηρεσίες Διαχείρισης, Εκμετάλλευσης και Παραγωγής ΑΕ (51%), Δημοτική Επιχείρηση της Ανάπτυξης του Δήμου Ασπροπύργου (49%)!

Και έζησαν αυτοί καλά –εμείς δεν θα το έλεγα…

Μηδέν

Στην ίδια ενότητα, περί του πόσο είναι… αμέτοχος ο πρόεδρος Αλέξης από όσα συμβαίνουν γύρω μας, θα εντάξω και τη χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του για την κάλυψη 4.000 θέσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Ποιος έλαβε μέρος από το υπουργείο Υγείας; Ο υπουργός Ξανθός μήπως; Οχι βέβαια. Ο μεταφορέας του Πρωθυπουργού (με το γνωστό «φουσκωτό») Παύλος Πολάκης μετείχε. Ναι, αυτός που προχθές εξύβρισε και απείλησε τον αγωνιστή της Αριστεράς Βασίλη Πριμικήρη, και παραπροχθές τα «βοθροκάναλα», και πιο πριν τους συνδικαλιστές, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τους δημοσιογράφους, και… και…

Και κυρίως αυτός που χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έστειλε αδιάβαστο με την απόφασή του για το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την οποία ακυρώνει την στα όρια τού «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» αποπομπή του τέως προέδρου Θανάση Γιαννόπουλου και δύο ακόμη μελών του ΔΣ.

Ο αμέτοχος κύριος Τσίπρας προφανώς είχε ενημερωθεί για την απόφαση του ΣτΕ –δεν μπορώ να φανταστώ κάτι διαφορετικό. Και όμως συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή του. Για να στείλει και το σχετικό μήνυμα στους δικαστές, πόσο πολύ υπολογίζει τις αποφάσεις τους…

Επιστροφές

Τους έχω νέα όμως. Μίλησα χθες το βράδυ με τον Θανάση Γιαννόπουλο, τον αποκαθηλωθέντα διά χειρός Πολάκη πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

–Θα επανέλθετε στη θέση σας; τον ρώτησα.

Μα φυσικά, αύριο κιόλας δικαστικός επιμελητής θα επιδώσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

–Και θα αναλάβετε αμέσως;

Ε, όχι, δεν είμαστε πειρατές εμείς, ούτε κατσαπλιάδες. Υπάρχει μια διαδικασία, την οποία και θα ακολουθήσουμε. Αλλά πάντως θα επανέλθουμε γιατί πρόκειται για την αποκατάσταση μιας τάξης την οποία ανέτρεψε πραξικοπηματικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο Γιαννόπουλος που έχει χρηματίσει και υφυπουργός Υγείας δεν έχει αυταπάτες. «Είμαι βέβαιος ότι θα αναζητήσουν τρόπο να ανατρέψουν την απόφαση του ΣτΕ, με κάποια τροπολογία ίσως στη Βουλή. Αλλά ό,τι και να κάνουν, η Δικαιοσύνη απεφάνθη επί του θέματος».

Από την πλευρά μου, και για την πληρότητα του ρεπορτάζ, να αναφέρω ότι ο ώς χθες πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κύριος Ρόζενμπεργκ μάζεψε τα πράγματά του και αποχώρησε, συνοδεία της κυρίας τη μικρή ιστορία της οποίας είχα περιγράψει εδώ προ εβδομάδων (την είχε προσλάβει ο Κουρουμπλής, την πλήρωνε το υπουργείο Εσωτερικών, δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο γραφείο και πήγαινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στο γραφείο του Ρόζενμπεργκ)…