Στη χθεσινή –λίγο περισσότερο από τρίωρη –συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών) το κλίμα χαρακτηρίζεται από συμμετέχοντες ως «καλό». Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τα χαμόγελα της Φώφης Γεννηματά, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Γιάννη Τούντα που δεν αποτυπώθηκαν μόνο στο φωτογραφικό φακό.

Στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου πραγματοποιήθηκε, υπήρξαν μόνο κάποιες μικρές γραφειοκρατικές προσεγγίσεις από ορισμένους προς το τέλος της συζήτησης, αλλά αυτές ξεπεράστηκαν εύκολα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με ορισμένες επιφυλάξεις για επιμέρους θέματα –π.χ. στρατηγικής –οι οποίες με λίγη παραπάνω συζήτηση εξανεμίστηκαν.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ένα: αργεί ή όχι η προσφυγή στις επόμενες εθνικές κάλπες, στη Συμπαράταξη θα λειτουργούν σαν να ζουν σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Σε διάταξη μάχης

Αυτό επιβεβαιώνεται και στην απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού, όπου επισημαίνεται ότι η Συμπαράταξη βρίσκεται σε «διαρκή διάταξη μάχης και εκλογική ετοιμότητα». Φανερώνεται όμως και στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

Αυτός, εκτός από την «πορεία προς τον λαό –διάλογο με την κοινωνία» που έχει ήδη αρχίσει με τις περιοδείες της Φώφης Γεννηματά και των βουλευτών σε όλη τη χώρα, αφορά και το χτίσιμο ενός μεγαλύτερου οργανωτικού κορμού σε νομαρχιακό και δημοτικό επίπεδο.

«Η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης της συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις, στο Συνέδριο» αναφέρεται στο κείμενο της πολιτικής απόφασης του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου.

Σε αυτό η Συμπαράταξη επιμένει στον διμέτωπο αγώνα κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς τα χαρακτηρίζει ως «υφεσιακές δυνάμεις που κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη» και επισημαίνει πως εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, η κρίση θα ανακυκλώνεται και η Ελλάδα θα τίθεται όλο και περισσότερο στο περιθώριο της ΕΕ, με τη γεωπολιτική της θέση να κλονίζεται.