Θέση μάχης έχουν ήδη λάβει οι διοικητικοί δικαστές, οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες περικοπές των αποδοχών τους, δημιουργώντας για πρώτη φορά «δικαστές δύο ταχυτήτων».

Η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ενημέρωσε τους συναδέλφους της για όσα συνέβησαν στην πρόσφατη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος έκανε λόγο για εξορθολογισμό και αποσυμπίεση των ειδικών μισθολογίων.

Οικονομική ανεξαρτησία

Την υπουργική προσέγγιση επιχείρησε να ερμηνεύσει η δικαστική λειτουργός κάνοντας τον εξής συλλογισμό: «Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν θα μειωθούν οι μισθοί όσων υπηρετούν ήδη, αλλά θα εφαρμοστεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά για όσους έχουν θέση ευθύνης, λες και υπάρχει δικαστής που δεν έχει ευθύνη απέναντι στη ζωή και την περιουσία των διαδίκων. Αντίθετα, θα μειωθούν οι μισθοί όσων εισέρχονται στο Σώμα, δημιουργώντας δηλαδή δικαστές δύο ταχυτήτων».

«Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και δεν το δεχόμαστε. Οποιεσδήποτε μειώσεις θα μας βρουν απέναντι» πρόσθεσε η Γιανναδάκη επισημαίνοντας ότι η οικονομική ανεξαρτησία είναι μέρος της συνολικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

Δύο ταχυτήτων

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο ταμίας της Ενωσης Παναγιώτης Δανιάς σχετικά με τη δημιουργία δικαστών δύο ταχυτήτων: «Δεν το δέχομαι. Καμία κυβέρνηση δεν το είχε επιχειρήσει μέχρι σήμερα και το γεγονός ότι αυτοί οι κύριοι που μας κυβερνούν το επιχειρούν δείχνει ότι είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους. Και δεν είναι πολιτική κρίση αυτή. Αυτοί οι κύριοι όταν ήταν αντιπολίτευση είχαν συμπαρασταθεί πλήρως στα αιτήματά μας και μας έλεγαν μάλιστα γιατί η τότε κυβέρνηση δεν εφάρμοζε τις αποφάσεις».