Η πολιτική «ταύρος εν υαλοπωλείω» έμεινε… μετεξεταστέα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δικαστές –και συγκεκριμένα το Δ’. Τμήμα του ΣτΕ –έστειλαν το σχετικό μήνυμα με αποδέκτη τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ακυρώνοντας ως αντισυνταγματικές και παράνομες τις αναγκαστικές παραιτήσεις των τριών μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν γίνει τον περασμένο Μάιο.

Στην προσφυγή τους τα τρία πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ (ο πρώην πρόεδρος Θανάσης Γιαννόπουλος, καθηγητής Χειρουργικής και πρώην υφυπουργός Υγείας, ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Γιαννάκης, δικηγόρος, και το μέλος Δημήτριος Μπίτας, οικονομολόγος) είχαν καταγγείλει ότι απομακρύνθηκαν από τη θέση τους γιανα προχωρήσει ο διορισμός 500 γιατρών και νοσηλευτών επιλογής Πολάκη, παραβιάζοντας κάθε κανόνα συνταγματικότητας και νομιμότητας. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, αβίαστα προκύπτει ότι ο Πολάκης χρησιμοποίησε «την εξουσία του κραυγαλέως καταχρηστικά και κατά κατάλυση του συνταγματικού κράτους δικαίου μας, εν τέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργώντας άκρως εκδικητικά καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεν τους κάλεσαν για εξηγήσεις

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι οι επίμαχες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις στο Σύνταγμα και το Διοικητικό Δίκαιο που προβλέπουν ότι πριν από την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος. Η απόφαση του ΣτΕ δεν έμεινε αναπάντητη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ωστόσο επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους(;). Χθες το απόγευμα απέστειλε non paper, όπου ο συγγραφέας δανειζόμενος ιατρικούς όρους προειδοποίησε ότι η οδός Αριστοτέλους είναι αποφασισμένη «να καθαρίσει μέχρι τέλους το “απόστημα” του ΚΕΕΛΠΝΟ».

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εάν οι τεχνικοί λόγοι που διέρρευσαν σε ΜΜΕ ως σκεπτικό της απόφασης ισχύουν, τότε το υπουργείο θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερό στην απόφασή του» καταλήγει το… ανεπίσημο έγγραφο.

n Διαβάστε στο «Στίγμα» (σελ. 9) τη συνομιλία του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου με το Θανάση Γιαννόπουλο που ετοιμάζεται να επιστρέψει