Στην ανάγκη να βρεθεί µια «βιώσιµη λύση» για το χρέος αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονοµικών, µιλώντας στην αρµόδια Υποεπιτροπή της Βουλής. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχετικές αποφάσεις για τη διευθέτησή του θα ληφθούν έως το τέλος του έτους, αλλά και επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την τελική έκβαση που θα έχουν οι συζητήσεις µε τους εταίρους.

«Ζητάµε ένα καθαρό “διάδροµο” για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι άνετη µε τις χρηµατοδοτικές της ανάγκες. Οταν κάναµε την πρώτη αξιολόγηση, αυτό δεν το καταφέραµε όσο θα θέλαµε, άρα είναι πολύ σηµαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιµο το χρέος και να υπάρχει ο καθαρός “διάδροµος”» υποστήριξε ο υπουργός Οικονοµικών. Εσπευσε ωστόσο να µιλήσει και για το κακό σενάριο, την περίπτωση δηλαδή που θα υπάρξει νέα αναβολή. «Αν κλωτσήσουν τον τενεκέ δύο χρόνια πιο κάτω, τότε οι επενδυτές θα µείνουν µακριά» ξεκαθάρισε σχετικά µε το ενδεχόµενο να επικρατήσει το σενάριο να εξεταστούν τα µέτρα για το ελληνικό χρέος µετά το πέρας του προγράµµατος το 2018. Και συµπλήρωσε πως «θα είναι ανησυχητικό να το κλωτσήσουν παραπέρα. Θα είναι κακό και για την κυβέρνηση και για τη χώρα» τόνισε σηµειώνοντας πως, αν κάτι τέτοιο συµβεί, η Ελλάδα «θα δει» τι θα κάνει.

Πολλοί ήταν εκείνοι που συνέδεσαν την αναφορά µε τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και συγκεκριµένα τότε που ο Γιάννης Δραγασάκης από το ίδιο βήµα είχε προχωρήσει στην εκτίµηση ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα πάνε και µετά το 2018. Ωστόσο ο υπουργός Οικονοµικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από το αν υπάρχει αντίφαση Δραγασάκη – Τσίπρα επιµένοντας στο ότι ο αντιπρόεδρος δεν έχει διαφορετική άποψη.

Τι εννοεί ο υπουργός;

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε χθες στη Βουλή, πάντως, η αναφορά του υπουργού Οικονοµικών σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας σε µια «δύσκολη ευρωζώνη». «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβληµα κατά την άποψή µου, και αυτό το Κοινοβούλιο δεν το συζητάει. Αν θυµάται ο κ. Σταϊκούρας εγώ τον παρακαλούσα και όταν ήµασταν αντιπολίτευση να το συζητήσουµε. Κάνατε το πρόγραµµα, αλλά οι απόψεις σας για το πού πηγαίνει η ευρωζώνη, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί, αν µπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε µια τέτοια ευρωζώνη και, αν δεν µπορεί, τι χρειάζεται να γίνει –καθαρές κουβέντες δεν ακούσαµε, ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νοµίζω ότι είναι ο καιρός αυτή η συζήτηση να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσακαλώτος όπως αυτολεξεί αντιγράφω από τα Πρακτικά της Βουλής.