Οι νέες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν χθες τις 280. Και δεν ήταν τουριστών. Οπως καθημερινά συμβαίνει, προστέθηκαν και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες.

«Τα νησιά μας δοκιμάζονται καθημερινά, η κοινωνική συνοχή έχει διαταραχθεί, ο εγκλωβισμός των προσφύγων – μεταναστών δεν έχει περιοριστεί χρονικά, ούτε είναι δυνατόν να δοθούν στους πρόσφυγες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κοινωνικής μέριμνας και ασφάλειας που να αντιστοιχούν σε ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή» αναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης.

Αυτά σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, όπου ζητάει άμεση σύσκεψη υπό την προεδρία του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συμφωνηθούν μέτρα ανακούφισης. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά ξεπερνάει τους 14.500. Να δούμε πόσο θα φτάσει μέχρι να εισακουστεί το αίτημα Πατούλη.

Aλλαγές στον Καλλικράτη

Δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που προκαλούν ανησυχία σε δημάρχους και περιφερειάρχες. Είναι και οι προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές σε Καλλικράτη και γενικότερα στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Γι’ αυτό από κοινού ετοιμάζουν τις κόκκινες γραμμές τους, όπως καταγράφηκε και στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ενωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ) και της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) με επικεφαλής τους προέδρους τους, τον Γιώργο Πατούλη και τον Κώστα Αγοραστό αντίστοιχα. Δεν είναι αντίθετοι σε αλλαγές, αλλά δεν θέλουν να βρεθούν προ τετελεσμένων. Προειδοποιούν σε αυτή την περίπτωση ακόμη και με προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.