Από συνεργάτες γίνονται πρώτοι προπονητές. Προέρχονται από το προπονητικό τιμ της ομάδας ή τις ακαδημίες. Κάποιοι από αυτούς αρπάζουν την ευκαιρία και ξεκινούν μία νέα καριέρα.

Ο Γιώργος Κορακάκης πήρε το χρίσμα από τη διοίκηση του Ατρομήτου, μονιμοποιήθηκε στον πάγκο και θα «τρέξει» την ομάδα έως το τέλος της χρονιάς. Ο Κορακάκης, υπεύθυνος για την Κ-20 του Ατρομήτου, αντικατέστησε τον Τραϊανό Δέλλα παίρνοντας πολύ καλό βαθμό στα ματς με Αστέρα Τρίπολης και Ξάνθη. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση αντικατάστασης του πρώτου προπονητή από συνεργάτη του ή υπευθύνου των ακαδημιών.

Πέρυσι, ο Ιβάν Σαββίδης επέλεξε τον Βλάνταν Ιβιτς, έναν προπονητή με εξαιρετική θητεία στην Κ-20 του ΠΑΟΚ, για να αντικαταστήσει τον Ιγκορ Τούντορ. Κι ο Ιβιτς με τη δουλειά του έχει δικαιώσει έως τώρα τον Σαββίδη.

Αλλη μία περίπτωση ήταν ο Στάικος Βεργέτης, ένας άνθρωπος που εργάστηκε στον Αστέρα Τρίπολης από διερμηνέας έως υπεύθυνος ακαδημιών, άμεσος συνεργάτης του πρώτου προπονητή και τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2013, έγινε πρώτος αντικαθιστώντας τον Σάκη Τσιώλη. Ο Βεργέτης οδήγησε τον Αστέρα δύο φορές στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, μένοντας στον πάγκο έως τις 29 Ιανουαρίου 2016.

Ο Πέτρος Ραβούσης ήταν για οκτώ χρόνια το δεξί χέρι του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ. Ανέλαβε την ομάδα την περίοδο 1996-97 μετά την αποχώρηση του Μπάγεβιτς για τον Ολυμπιακό και κατέκτησε το Κύπελλο νικώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό στη διαδικασία των πέναλτι.

Ο Τάκης Λεμονής αντικατάστησε τον Γιάννη Μαντζουράκη στον πάγκο του Ολυμπιακού τον Νοέμβριο του 2000. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στους Ερυθρόλευκους κατέκτησε δύο πρωταθλήματα. Ο Ολεγκ Προτάσοφ ήταν συνεργάτης του Σρέτσκο Κάτανετς. Μετά την αποχώρηση του σλοβένου τεχνικού, τον Φεβρουάριο του 2003, ο Προτάσοφ ανέλαβε την ομάδα η οποία στο τέλος της περιόδου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

Να σημειώσουμε επίσης τον Στράτο Αποστολάκη. Συνεργάτης του Αγγελου Αναστασιάδη, τον οποίο αντικατέστησε στα μισά της περιόδου 2000-2001. Ο Αποστολάκης χρεώθηκε την ήττα στο γήπεδο της Λεωφόρου από τον Ολυμπιακό (4-1) στο Κύπελλο.