Στο στόχαστρο βάζει πλέον η κυβέρνηση του Λονδίνου τις βρετανικές επιχειρήσεις που δίνουν πολλές θέσεις εργασίας σε υποψηφίους από το εξωτερικό, ενώ εκφράστηκε και η πρόθεση να αυξηθεί ο έλεγχος για τους ξένους φοιτητές. Στην ομιλία της στο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που ολοκληρώθηκε χθες, η νέα υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των ξένων οι οποίοι εργάζονται στη Βρετανία, εξακριβώνοντας το εάν παίρνουν θέσεις εργασίας από Βρετανούς.

Η Ρουντ αναρωτήθηκε εάν το υπάρχον σύστημα δίνει τα «σωστά κίνητρα» στις βρετανικές εταιρείες προκειμένου να προσλάβουν βρετανούς εργαζομένους και εξέφρασε την πρόθεση να γίνει πιο αυστηρό το τεστ για τις εταιρείες πριν προσλάβουν υπαλλήλους από το εξωτερικό. «Το τεστ για τη βίζα θα πρέπει να εξασφαλίζει πως όσοι έρχονται στη χώρα καλύπτουν ανάγκες στην αγορά εργασίας, αλλά δεν καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας που μπορούν να πάρουν Βρετανοί» τόνισε η Ρουντ. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πιο αυστηρούς ελέγχους και δεν θα επιτρέψουμε στις επιχειρήσεις να μην εκπαιδεύουν ντόπιους. Δεν θα κερδίσουμε σε αυτόν τον κόσμο εάν δεν κάνουμε περισσότερα ώστε να ενισχύσουμε τις ικανότητες της εργατικής μας δύναμης».

Οι ανησυχίες για τη μετανάστευση αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στο βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου και η νέα κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών. Στη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC νωρίς σήμερα, η Ρουντ κλήθηκε να απαντήσει στην κριτική του Ανταμ Μάρσαλ, ο οποίος εκτελεί χρέη επικεφαλής στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας και δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις ήδη καταβάλλουν πολλές προσπάθειες για να προσλαμβάνουν και να εκπαιδεύουν Βρετανούς. «Φοβάμαι ότι ίσως υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που δεν είναι τόσο εποικοδομητικές και αυτές είναι που θέλουμε να αποκαλύψουμε εδώ» απάντησε η Ρουντ.

Μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες πλευρές των προτάσεων της Ρουντ είναι η ιδέα να αναγκάζονται οι εταιρείες να δημοσιοποιούν το ποσοστό των ξένων υπαλλήλων στο εργατικό τους δυναμικό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι της συντηρητικής κυβέρνησης καταδίκασαν τον τόνο και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της Ρουντ. «Ο τόνος του συνεδρίου των Συντηρητικών έχει γίνει αυξανόμενα ξενοφοβικός» δήλωσε ο Αντι Μπέρνχαμ, ο αρμόδιος για την πολιτική του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στο θέμα της μετανάστευσης και σε άλλα ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ρουντ.

Προκάτοχος της Ρουντ στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν η σημερινή πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, η οποία ήδη είχε κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους για τη χορήγηση βίζας σε εργαζομένους και φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ. Ομως η μετανάστευση είναι σήμερα τρεις φορές μεγαλύτερη από τους στόχους της κυβέρνησης.

Η Αμπερ Ρουντ εξέφρασε την ανησυχία της ότι βάσει των ισχυόντων νόμων όλοι οι ξένοι φοιτητές «ασχέτως του ταλέντου τους και της ποιότητας του πανεπιστημίου» επωφελούνται από τις ευκαιρίες για θέσεις εργασίας στη Βρετανία. Πρόσθεσε ότι θα εξετάσει εάν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στους κανόνες για τη μετανάστευση φοιτητών η ποιότητα των σπουδών και το ακαδημαϊκό ίδρυμα στο οποίο κάνουν αίτηση. Αυτή την ιδέα είχε πρωτοαναφέρει πέρυσι ο Νικ Τίμοθι, επιτελάρχης του πρωθυπουργού. Είχε πει πως στα «καλά πανεπιστήμια» υπήρχαν μόνο 80.000 ξένοι φοιτητές σε σύγκριση με 113.000 που φοιτούσαν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα με μικρότερο κύρος.

«Να μείνουνοι καλύτεροι»

Η υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η μετανάστευση ενισχύει την «οικονομία, την κοινωνία και την κουλτούρα της Βρετανίας», επέμεινε όμως ότι πολλοί ξένοι συνεχίζουν να εγκαθίστανται στη χώρα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να παραμείνουν στη χώρα «οι καλύτεροι».