Περισσότεροι από 22 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν νεκροί, οι περισσότεροι πέθαναν από ασφυξία, σε αυτοσχέδια λέμβο στην οποία επέβαιναν μαζί με περίπου 1000 ανθρώπους στα ανοιχτά της Λιβύης, ανέφερε ο Αρης Μεσσήνης, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Επρόκειτο για ξύλινη βάρκα, στην οποία επέβαιναν 1.000 άνθρωποι. Μέτρησα 22 νεκρούς, αλλά η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», δήλωσε ο έλληνας φωτογράφος σε τηλεφωνική επικοινωνία από το πλοίο Astral όπου βρίσκεται, το οποίο έχει ναυλώσει η ισπανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση ProActiva Open Arms.

Σύμφωνα με τον Μεσσήνη, στις 22:00 το βράδυ της Τρίτης τους διασώστες του πλοίου Astral αντικατέστησαν μέλη του ιταλικού ναυτικού για να περισυλλέξουν τους διασωθέντες και τα πτώματα.

Την Δευτέρα περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες είχαν ήδη διασωθεί από τις ιταλικές αρχές, ενώ την Τρίτη έως τις 19:00 το απόγευμα το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης 16 πλοίων στα οποία επέβαιναν 1.800 πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις σε άλλα 15 υπερφορτωμένα πλοία.