Το ένα και μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, διαψεύδοντας τις προβλέψεις ότι θα είναι βαρετό. Ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Πενς και ο Δημοκρατικός Τιμ Κέιν αντάλλαξαν πυρά για πολλά θέματα –από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης έως τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της υγείας.

Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 40% των πολιτών δεν γνωρίζει καν τα ονόματα των υποψήφιων αντιπροέδρων. Ετσι, τόσο ο Πενς, πρώην κυβερνήτης της Ιντιάνα, όσο και ο Κέιν, γερουσιαστής της Βιρτζίνια, προσπάθησαν να συστηθούν στους ψηφοφόρους αλλά και να εξυπηρετήσουν τους στόχους που είχαν βάλει –και ήταν διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο 58χρονος Κέιν, με τον αέρα της επιτυχημένης εμφάνισης της Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη τηλεμαχία, θέλησε να διατηρήσει τη δυναμική. Ο 58χρονος Πενς ήθελε να εμφανιστεί ψύχραιμος και συγκροτημένος, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Και οι δύο φαίνεται ότι πέτυχαν την αποστολή τους.

Ο Κέιν προκαλούσε σε όλη τη διάρκεια της ενενηντάλεπτης συζήτησης τον αντίπαλό του να υπερασπιστεί τις θέσεις του Τραμπ. Ο Πενς απέφευγε να απαντήσει, άλλαζε θέμα ή απλώς αγνοούσε την ερώτηση. Επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις που έγιναν πρόσφατα για τα φορολογικά του νεοϋορκέζου επιχειρηματία, αλλά φάνηκε πιο συγκρατημένος όταν προκλήθηκε να απαντήσει για το έντονο ταμπεραμέντο ή τα εμπρηστικά σχόλια του Τραμπ σχετικά με τις γυναίκες και τον πρόεδρο Ομπάμα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως ο κυβερνήτης Πενς μπορεί να υπερασπιστεί αυτό το στυλ του Τραμπ που υβρίζει διαρκώς και αυτοθαυμάζεται» σχολίασε ο Νο 2 της Κλίντον. Ο Πενς επανέλαβε όλες τις κατηγορίες του συνυποψηφίου του για τη Χίλαρι Κλίντον χωρίς να χάσει ούτε μια στιγμή τον αυτοέλεγχό του. Η καλή εμφάνισή του όμως, που έρχεται έπειτα από μια εβδομάδα πτώσης των ποσοστών του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις λόγω της κακής εμφάνισής του στο πρώτο ντιμπέιτ, δεν φαίνεται να βοηθά τη μάχη των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, το 48% των θεατών θεωρεί ότι κέρδισε ο Πενς και το 42% ο Κέιν, όμως σε ερώτηση πόσοι θα άλλαζαν την ψήφο τους έπειτα από αυτή την τηλεμαχία κανείς δεν απάντησε θετικά.

Παρ’ όλα αυτά, η σύγκριση μεταξύ Τραμπ και Πενς είναι αναπόφευκτη. «Αισθάνομαι ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο ντιμπέιτ μεταξύ Τραμπ και Πενς για τη Ρωσία, επειδή έχουν εκφράσει διαμετρικά αντίθετες απόψεις» έγραψε το στέλεχος των Ρεπουμπλικανών Μπράιν Ουόλς στο twitter. Αναφερόταν στην άποψη του Πενς ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ένας μικρός ηγέτης που εκφοβίζει και στις προκλήσεις του οποίου θα πρέπει να απαντήσει η Αμερική με δύναμη», αν και λίγες ημέρες νωρίτερα ο Τραμπ είχε επαινέσει τον Πούτιν ως ισχυρό και αποτελεσματικό. Παρ’ όλα αυτά, ο Πενς φάνηκε να κάνει φιλότιμες προσπάθειες να εξωραΐσει το προφίλ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Οπως σχολίασε ένας συντηρητικός παρουσιαστής στο twitter, «θα ήθελα πολύ να ψηφίσω τον Τραμπ που υπάρχει μέσα στο μυαλό του Μάικ Πενς. Είναι πολύ διαφορετικός από τον πραγματικό Τραμπ».

Εκανε την ανάγκη φιλοτιμία

Δεν είναι εύκολο για κανέναν να υπερασπισθεί τις συχνά παράδοξες απόψεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία, αλλά ο Μάικ Πενς φάνηκε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. «Είμαι πολύ χαρούμενος να υπερασπισθώ τον Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε σε κάποια στιγμή της συζήτησης. «Αν θέλετε, μπορούμε να το κάνουμε για κάθε θέμα ξεχωριστά». Ο Κέιν πετάχτηκε: «Είπε ότι περισσότερα κράτη θα πρέπει να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Προσπάθησε να υπερασπισθείς αυτό». Ο Πενς αντέδρασε: «Ποτέ δεν το είπε αυτό, γερουσιαστά». Ο Κέιν αντέτεινε: «Φυσικά και το είπε. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία, στη Νότια Κορέα, στην Ιαπωνία».

Κράτησε αποστάσεις

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος προσπάθησε να αποφύγει την υπεράσπιση ακραίων θέσεων του Τραμπ, όπως οι μαζικές απελάσεις, ο περιορισμός μετανάστευσης των μουσουλμάνων, η άποψη ότι το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται, ότι το Μεξικό στέλνει «βιαστές» στις ΗΠΑ ή ότι κάποιες γυναίκες είναι «γουρούνες»