Αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων έως τα τέλη του έτους από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως τουλάχιστον προεξοφλούν οι επενδυτές στις αγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών που παρουσιάζει το Bloomberg, οι πιθανότητες να αυξηθεί το κόστος δανεισμού σε δολάρια έως τον Δεκέμβριο έχει αυξηθεί στο 62% από 51% που ήταν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Fed Στάνλεϊ Φίσερ, τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι εδώ για να μείνουν.

Καθοριστικός παράγοντας για να λάβει τις αποφάσεις της η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν είναι η πορεία της απασχόλησης, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν σήμερα την ανακοίνωση νέων θετικών στοιχείων. Ηδη χθεσινή έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Τα νέα αυτά οδήγησαν σε ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,1174 δολάρια.

Οπως είπε στο Bloomberg ο Μανουέλ Ολιβέρι, αναλυτής της Credit Agricole στο Λονδίνο, «όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να βελτιώνεται, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες η Fed να ακολουθήσει τον Δεκέμβριο πιο αυστηρή νομισματική πολιτική». Η Fed είχε διατηρήσει για πολλά χρόνια τα αμερικανικά επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ. Τον Δεκέμβριο του 2015 πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση των τελευταίων επτά χρόνων.

Σε άλλες δηλώσεις, ο Στάνλεϊ Φίσερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στήριξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με την άσκηση κατάλληλης δημοσιονομικής πολιτικής και από τις κυβερνήσεις. Κορυφαία στελέχη κεντρικών τραπεζών, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν αναφέρει ότι για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη πρέπει να παρέμβουν και οι κυβερνήσεις. Ο Φίσερ απέφυγε να προσδιορίσει τις ξένες χώρες που θα μπορούσαν να λάβουν υποστηρικτικά δημοσιονομικά μέτρα, αλλά στο παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.