Οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ πατάνε γκάζι για να οριστικοποιήσουν συμφωνία μείωσης της παραγωγής με στόχο την ενίσχυση των τιμών ενόψει της επόμενης συνάντησης των μελών του τον επόμενο μήνα στη Βιέννη. Μάλιστα, χώρες-  μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού αναμένεται να πραγματοποιήσουν από αύριο άτυπες συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να αποφασιστεί το πώς θα εφαρμοστεί η μείωση της παραγωγής. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Αλγερίας Νουρεντίν Μπουτέρφα.

Τον Σεπτέμβριο οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 700.000 βαρέλια ώστε αυτή να διαμορφωθεί στα 32,5 με 33 εκατ. βαρέλια. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα είναι η πρώτη που θα αφορά τη μείωση της παραγωγής μαύρου χρυσού από το 2008. Ο ΟΠΕΚ σήμερα εκτιμά ότι η ημερήσια παραγωγή των μελών του ανέρχεται σε 33,24 εκατ. βαρέλια.

Μάλιστα ο Μπουτέρφα ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί τον επόμενο μήνα να αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή κατά 1% περισσότερο από όσο αποφασίστηκε στην Αλγερία. Ο ίδιος έκανε λόγο για ενότητα και ομοφωνία στον ΟΠΕΚ με στόχο να αυξηθούν οι τιμές. Η Αλγερία θεωρείται ως ένα από τα «γεράκια» του Οργανισμού αφού πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου η χώρα πίεζε για μείωση της ημερήσιας παραγωγής των μελών του ΟΠΕΚ κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Χθες οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά της Νέας Υόρκης παρουσίασαν αύξηση κατά 0,50% και διαμορφώθηκαν στα 50 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά του Λονδίνου οι τιμές του πετρελαίου Brent κατέγραψαν αύξηση κατά 0,65% και διαμορφώθηκαν στα 52,2 δολάρια το βαρέλι. Τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού ακολουθούν συνεχή ανοδική πορεία.