Με επιπλέον επιβάρυνση για τους προμηθευτές ρεύματος, και κυρίως τη ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος με μερίδιο 89%, κλείδωσε ο μηδενισμός του ελλείμματος των ΑΠΕ, ένα από τα τελευταία προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.

Αφενός παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2017 η υποχρέωση κάλυψης της τρύπας του λογαριασμού ΑΠΕ ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε με βάση το Μνημόνιο να καλυφθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017, αφετέρου αυξάνεται κατά 45 εκατ. ευρώ το λεγόμενο «τέλος προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας» που επιβαρύνει τους προμηθευτές ρεύματος.

Αυτά προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και αυτό που μένει να φανεί πλέον είναι κατά πόσο θα λειτουργήσει η φόρμουλα και θα βρεθούν μέσω των προμηθευτών (σ.σ.: που από 135 καλούνται τώρα να πληρώσουν 180 εκατ. ευρώ) τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα ώς το τέλος του 2017. Διαφορετικά, είτε η ΡΑΕ που θα παρακολουθεί κάθε τρεις μήνες την πορεία του ελλείμματος θα αναγκαστεί να προβεί σε αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ είτε θα επανέλθουν στο τραπέζι σενάρια κουρέματος στις ταρίφες των ΑΠΕ, που έπαιζαν έστω ως ακραία.

Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια των προμηθευτών ρεύματος, αλλά, όπως λένε και στα «ΝΕΑ» πηγές της ΔΕΗ, η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να απορροφήσει την όποια επιβάρυνση, καθώς αν τη μετακύλιε στους πελάτες της, θα ήταν σαν να στρώνει χαλί στον ανταγωνισμό να της πάρει ακόμη περισσότερους καταναλωτές. Στις 20 Οκτωβρίου πάντως η ΡΑΕ θα αποφασίσει αν το ΕΤΜΕΑΡ χρειάζεται αναπροσαρμογή, με κατεύθυνση ότι δεν χρειάζεται η αύξησή του. Αναφορικά με το άλλο προαπαιτούμενο που εκκρεμούσε, το θέμα των δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, λέγεται ότι έχει επίσης συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Κατά τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε η αύξηση των ποσοτήτων αυτών από 10% σε 20% να γίνει σταδιακά μέχρι το 2020, αρχής γενομένης από το 2017, όταν και θα δημοπρατηθεί το 16% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου.