Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι το πράσινο τσάι είναι μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, με μοναδικές ιδιότητες για την καρδιαγγειακή υγεία. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελεύθερων ριζών οξυγόνου, που θεωρούνται υπεύθυνες για ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το πράσινο τσάι διαφέρει από το μαύρο στο γεγονός ότι το μαύρο προέρχεται από ξερά φύλλα που έχουν υποστεί ζύμωση πριν αποξηρανθούν. Μέσω αυτής της ζύμωσης καταστρέφονται μερικώς τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που περιέχονται στα φύλλα του τσαγιού και γι’ αυτό το μαύρο τσάι υστερεί σε αντιοξειδωτική ισχύ σε σχέση με το πράσινο, χωρίς όμως να τη στερείται εντελώς.

Οσον αφορά τη βιταμίνη Κ, είναι μία από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, γνωστή για την ιδιότητά της να συμβάλλει στην πήξη του αίματος σε περιπτώσεις τραυματισμού. Ο άνθρωπος την προσλαμβάνει τόσο από φυτικές και ζωικές τροφές, ενώ συντίθεται και από τα βακτήρια του εντέρου. Η έλλειψη βιταμίνης Κ εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αιμορραγία, κυρίως στις κοιλίες του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες, έως και τον θάνατο.

Η πρόσληψή της όμως θα πρέπει να διέπεται από τη λογική του μέτρου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενηλίκους είναι 65-80μg (π.χ. 100 γραμμάρια σπανάκι παρέχουν 266 μg βιταμίνης Κ, 100 γραμμάρια μπρόκολο 154 μg της βιταμίνης, το μαρούλι 113, η βρώμη 63, οι ντομάτες και τα ρεβίθια 48 και τα αβγά 50).

Αν παίρνει κάποιος αντιπηκτικά φάρμακα, όπως βαμφαρίνη, ηπαρίνη ή ακόμη και ασπιρίνη, πρέπει να περιορίσει τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ γιατί έχουν ανταγωνιστική δράση με τα φάρμακα αυτά.