«Τι κάνεις;», «Να εδώ, στη ρουτίνα». Με ποια διάθεση μιλάμε για τη ρουτίνα μας; Στην εποχή των αλλαγών, της περιπέτειας, των εκπλήξεων, η ρουτίνα μοιάζει αραχνιασμένη συνταγή επιβίωσης. Μια σειρά από επαναλαμβανόμενες δράσεις που σηματοδοτούν μια ζωή βαρετή.

Αλλά από την άλλη η ρουτίνα προσφέρει δομή και σταθερότητα στην καθημερινότητα, απλοποιεί διαδικασίες, φέρνει αβίαστα αποτελέσματα. Μήπως έχουμε παρεξηγήσει την αξία της;

Τα σημαντικά: Αν δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί μέσα στη μέρα, η επανάληψη της ρουτίνας εξασφαλίζει ότι θα γίνουν τα σημαντικά για μας. Αρκεί να περιέχει αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν μέσα στη μέρα μας. Πολλές φορές αν κάτι δεν γίνει στην ώρα του ή με συγκεκριμένο τρόπο δεν γίνεται ποτέ.

Οι στόχοι μας: Πόσο ευθυγραμμισμένες είναι οι καθημερινές μας συνήθειες με ό,τι θέλουμε να καταφέρουμε; Προωθούν τα θέματά μας; Συνάδουν με τις αξίες μας; Οταν τα βήματα για έναν στόχο γίνονται γνώριμα και αυτονόητα μέσα από την επανάληψη οδηγούν ως αυτόματος πιλότος προς τα όνειρά μας. Ας δούμε αν υπάρχει κάτι στη ρουτίνα μας που προβοκάρει τους στόχους μας.

Αποτελεσματικότητα: Εξετάζοντας τις δραστηριότητες – καρμπόν στο σπίτι, στη δουλειά, στην ξεκούραση βλέπουμε αν μας διευκολύνουν. Χάνουμε ή κερδίζουμε χρόνο και ενέργεια; Είμαστε παραγωγικοί ή μόνο απασχολημένοι; Αν λ.χ. το άσκοπο σερφάρισμα στο Ιντερνετ είναι μέρος της ρουτίνας μας με τι συμφέρει να το αλλάξουμε;

Αποφασιστικότητα: Η ρουτίνα είναι μια σειρά από προαποφασισμένες δράσεις που μας κατευθύνουν αυτόματα. Δεν χρειάζεται να αγχωθούμε ή να μπερδευτούμε για να αποφασίσουμε θέματα ήσσονος σημασίας, όπως τη σειρά που θα κάνουμε τις δουλειές ή από πού θα πάρουμε τον καφέ μας.

Ασφάλεια: Ο,τι και αν συμβεί όταν επανέλθουμε στο γνώριμο έδαφος της επανάληψης, παίρνουμε δυνάμεις, εκτονώνουμε εντάσεις και έχουμε ορμητήριο να παλέψουμε τις δυσκολίες. Φυσικά όλ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι μία ρουτίνα δεν τροποποιείται όταν η ζωή αλλάζει. Για να είναι όμως αποδοτική πρέπει να είναι συγκεκριμένη και εύστοχα σχεδιασμένη.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, email ddasenaki@hotmail.com