Χαρούκι Μουρακάμι, Αδωνις, Φίλιπ Ροθ και Kούγκι βα Θιόνγκο είναι τα φαβορί για το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2016, αν λάβουμε υπόψη μας τα κριτήρια αξιολόγησης του πρακτορείου στοιχημάτων Landbrokes, από τα μεγαλύτερα του είδους. Ανάμεσα στα διεθνή ονόματα που καταρτίζουν τη λίστα πιθανοτήτων για τον νικητή της μεγάλης διάκρισης, που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, είναι επίσης ο Ιρλανδός Τζον Μπάνβιλ. Τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας θα επιλέξουν μέσα από τις δικές τους λίστες. Οπως μάλιστα διαβεβαίωσε στα σουηδικά Μέσα ένα από τα μελη της Ακαδημίας, ο Περ Βέστμπεργκ, ο νικητής θα αποκαλυφθεί στις 13 Οκτωβρίου. Και αποσαφήνισε ότι η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης του βραβείου (σ.σ. παραδοσιακά το Νομπέλ Λογοτεχνίας ανακοινώνεται την πρώτη Πέμπτη του Οκτωβρίου) δεν σχετίζεται με τις διαφωνίες της επιτροπής κρίσης.

Χθες το πρωί, λοιπόν, το φαβορί με 4 προς 1 του πρακτορείου Landbrokes ήταν ο δημοφιλής και διεθνώς ευπώλητος ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι. Ακολουθεί ο συχνός στις λίστες στοιχημάτων ποιητής από τη Συρία Αδωνις με πιθανότητες 6 προς 1 (στα ελληνικά κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Πατάκη το σημαντικό βιβλίο «Βία και Ισλάμ», όπου ο ποιητής συνομιλεί με τη µαροκινής καταγωγής ψυχαναλύτρια και µεταφράστριά του στα γαλλικά Χουρία Αµπντελουάχεντ). Ο Αμερικανός Φίλιπ Ροθ πάλι, αν και έχει αποσυρθεί από τη λογοτεχνική συγγραφή, διατηρεί την υψηλή θέση στα στοιχήματα με 7 προς 1. Σε αυτή την ερεθιστική για την περιέργεια του κοινού διαδικασία εντοπισμού του νικητή το Landbrokes πρόσθεσε λογοτέχνες και άλλων χωρών. Οπως τον κενυάτη θεατρικό συγγραφέα Κούγκι βα Θιόνγκο (αναμένεται από τον Καστανιώτη το βιβλίο του «Πέταλα από αίμα»), την Αμερικανίδα Τζόις Κάρολ Οουτς, τον Ισμαήλ Κανταρέ από την Αλβανία, τον Ισπανό Χαβιέ Μαρία, τον Αντόνιο Λόμπο Αντούνες από την Πορτογαλία, τον Τζον Φόσε από τη Νορβηγία, τον κορεάτη ποιητή Κο Ουν, τον ούγγρο μυθιστοριογράφο Λάσλο Κρασναχορκάι και τον Σεζάρ Αϊρα από την Αργεντινή.

Κατά τους αναλυτές του πρακτορείου στοιχημάτων, ο Μουρακάμι βρίσκεται κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων για Νομπέλ. Ομως ειδικά φέτος βρίσκεται στην κορυφή καθώς οι άπειροι φαν του θεωρούν ότι είναι η χρονιά του. Ανάλογο «στάνταρ» αλλά από τη θέση του αουτσάιντερ είναι ο Ιρλανδός Τζον Μπάνβιλ, ενώ φέτος σε αυτή την ειδική λίστα μπαίνει και ο Μπομπ Ντίλαν κρατώντας χαμηλή θέση με πιθανότητες 50 προς 1.

ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2066. Η Σουηδική Ακαδημία –υπενθυμίζει η εφημερίδα «Γκάρντιαν» –δεν ανακοινώνει τη λίστα των υποψηφίων της παρά μόνο όταν συμπληρωθεί μισός αιώνας. Επομένως, η αυθεντική λίστα υποψηφίων για το 2016 θα αποκαλυφθεί προς κάθε ενδιαφερόμενο το 2066. Ωστόσο, το Landbrokes έχει παράδοση την τελευταία δεκαετία να είναι μέσα στην επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας κατά 30%. Επτά στις δέκα φορές ο πραγματικός νικητής του Νομπέλ Λογοτεχνίας βρισκόταν στην τριάδα των κορυφαίων θέσεων του Landbrokes, τη στιγμή που τα στοιχήματα είχαν κλείσει. Η πιο ξεχωριστή περίπτωση είναι της περσινής νικήτριας, της δημοσιογράφου από τη Λευκορωσία Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. Οι πιθανότητες για εκείνη το 2013 ξεκίνησαν 50 προς 1 και έφτασαν στο 4 προς 5. Οταν πέρυσι έκλεισαν τα στοιχήματα για το Νομπέλ του 2015, η Αλεξίεβιτς ήταν φαβορί με 2 προς 1. Τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας, δε, διέψευσαν το μείγμα στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων και «όσφρησης του κοινού» για το φαβορί της χρονιάς.

INFO

Ο νικητής του Νομπέλ Λογοτεχνίας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου