Λαγό μπορεί να έβγαζες από το μαγικό κουτί της ΕΡΤ, ελληνική σειρά όχι για την ώρα. Πάντως οι κεφαλές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα προσανατολίζονται σε παραγωγές μυθοπλασίας μικρής φόρμας, ευέλικτες και οικονομικά προσαρμοσμένες στις συνθήκες της εποχής, ώστε να ελαχιστοποιείται το ρίσκο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προς το παρόν είναι υπό διαμόρφωση το πλαίσιο – δεξαμενή υποδοχής προτάσεων για μίνι σειρές μυθοπλασίας ελληνικής παραγωγής. Σε αντιστάθμισμα της απουσίας ελληνικών σίριαλ, η ΕΡΤ για τη νέα σεζόν έχει ένα μπουκέτο ξένων σειρών, ταινιών, πάμπολλων πολιτιστικών εκπομπών (π.χ. «Μονόγραμμα», «28 φορές Ευρώπη», «Από αγκάθι… ρόδο», «Ανιμερτ», «Βιβλιοθήκες της Αθήνας», «Οι κουζίνες των μεταναστών» κ.ά.), ντοκιμαντέρ και διεθνείς συμπαραγωγές («Επόμενος σταθμός: Ουτοπία», «Πορτρέτο του πατέρα σε καιρό πολέμου», «Μια οικογενειακή υπόθεση», «Dolphin Man» κ.λπ.).

Καθένα από τα κανάλια της ΕΡΤ αποκτά διακριτή φυσιογνωμία, όπως υποστήριξαν οι επικεφαλής του οργανισμού στην παρουσίαση του προγραμμάτος της νέας σεζόν.

Η ΕΡΤ1 θα είναι το ενημερωτικό κανάλι το οποίο από τις 11 Οκτωβρίου, μεταξύ 18.30- 20.00, θα μεταδίδει καθημερινά ροή ειδήσεων στη λογική ενός newsroom, ενώ το κεντρικό δελτίο –για το οποίο δεν έχει αποφασιστεί για την ώρα ο παρουσιαστής –θα έχει στο εξής πολιτιστική ατζέντα δέκα λεπτών. Ο ειδησεογραφικός χαρακτήρας ενισχύεται με συνεργασίες που επαναφέρει η ΕΡΤ με BBC, Euronews και TV5. Η ΕΡΤ2, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι ο τηλεοπτικός πυλώνας του πολιτισμού (κυρίως με ευρωπαϊκό πρόσημο) με σειρές εκπομπών, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίες από τα BBC, ITV, RAI, RTVE και CBS. Θα υπάρχει ενότητα σινεφίλ, επιλεγμένο παιδικό πρόγραμμα animation αλλά και animation για «μεγάλα» παιδιά. Η ΕΡΤ3, σε πιο αποκεντρωτικό ρόλο, θα είναι το κανάλι της ελληνικής περιφέρειας, με πειραματικό και πιο ειδικό χαρακτήρα.

ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ. Στο πλέγμα σχεδίων και δράσεων εγκρίθηκε –για τη στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου –η συμπαραγωγή 50 ταινιών μεγάλου μήκους με συνολική χρηματοδότηση περίπου 5 εκατ. ευρώ (τα 3,4 έχουν ήδη δοθεί και ώς το τέλος του έτους θα διατεθεί 1,35 εκατ. ευρώ), ενεργοποιείται ξανά ο θεσμός του μικροφίλμ (οι προς χρηματοδότηση ταινίες από 12 θα είναι τελικώς 20 και το συνολικό κονδύλι γι’ αυτές αναπροσαρμόστηκε στα 300.000 από 200.000 ευρώ), ενώ τα Μουσικά Σύνολα εντείνουν την εξωστρέφειά τους με συναυλίες ανά την επικράτεια και το εξωτερικό για την προώθηση και διάδοση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ ενδυναμώνονται –ανάμεσα σε άλλα –με ξενόγλωσση ιστοσελίδα και δελτία σε οκτώ γλώσσες, ένα αθλητικό σάιτ για την τρέχουσα ειδησεογραφία, ένα ειδικά για τα Μουσικά Σύνολα, αλλά και με ειδικό επιμορφωτικό – ψυχαγωγικό web πρόγραμμα Stop Animation για παιδιά 6-9 ετών με θέμα σημαντικά εκθέματα από ελληνικά μουσεία.