«Δημαγωγός, ξενοφοβικός, σεξιστής, άσχετος, ψεύτης, θαυμαστής αυταρχικών καθεστώτων, ένας άνθρωπος που αγνοεί το Σύνταγμα». Είναι το πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ έτσι όπως το φιλοτεχνεί το «Atlantic» με αφορμή την απόφασή του να εκφράσει ανοικτά τη στήριξή του –είναι η τρίτη φορά που το κάνει στα 159 χρόνια της ιστορίας του –σε έναν από τους δύο υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο. Το αμερικανικό περιοδικό δεν είναι το μόνο που πρωτοτύπησε από αυτήν την άποψη. Η «USA Today», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη στήριξή της στη Χίλαρι Κλίντον –και είναι η πρώτη φορά που το κάνει στα 34 χρόνια της δικής της ιστορίας.

Ο Τύπος είναι θεσμικός πυλώνας μιας δημοκρατίας –οι αμερικανικές εφημερίδες το ξέρουν. Και η δουλειά των θεσμών είναι να υπερασπίζονται τη δημοκρατική τάξη ανεξάρτητα από τον «παλμό της κοινωνίας» και να την προφυλάσσουν από τους κινδύνους που εγκυμονεί το πέρασμα από τη δημόσια ζωή ανθρώπων σαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Ανθρώπων «δημαγωγών, ξενοφοβικών, σεξιστών, άσχετων, ψευτών, θαυμαστών αυταρχικών καθεστώτων, ανθρώπων που αγνοούν το Σύνταγμα», όπως θα έγραφε και το «Atlantic».

Ολα αυτά μπορεί να φαίνονται πολύ μακριά. Εκτός εάν σε αυτήν την περιγραφή αναγνωρίσει κανείς μερικά από τα πιο επιφανή στελέχη αυτής της κυβέρνησης. Εάν θυμηθεί ότι ο Τύπος σε αυτήν τη χώρα έγινε στόχος επιθέσεων όταν ανέλαβε τον θεσμικό του ρόλο. Και ότι σε ένα αυταρχικό καθεστώς το οποίο θαυμάζουν πολλοί έλληνες πολιτικοί σήμερα κλείνουν δέκα χρόνια από τότε που μια σημαντική δημοσιογράφος, η Ρωσίδα Αννα Πολιτκόφσκαγια, πλήρωσε με τη ζωή της το πάθος της για τη δουλειά της.