Εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται κατά τους πλειστηριασμούς κατοικιών από τις έντονες και δυναμικές παρεμβάσεις πολιτών που συγκρούονται με τα ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να ματαιώσουν τις διαδικασίες και να σώσουν σπίτια, ειδικά πρώτες κατοικίες.

Η ένταση και οι αντιδράσεις οργισμένων πολιτών κλιμακώνονται όπου γίνονται πλειστηριασμοί, οι οποίοι πολλές φορές ματαιώνονται με επεισοδιακό τρόπο. Ηδη έχουν οργανωθεί συλλογικότητες πολιτών αποφασισμένων να αντιδράσουν.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για δεύτερη φορά χθες ο χώρος έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου επρόκειτο να αρχίσει πλειστηριασμός κατοικιών. Δεκάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια φωνάζοντας συνθήματα και αποδοκιμάζοντας, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να εισβάλουν στη δικαστική αίθουσα. Η κατάσταση οξύνθηκε και ακολούθησαν συμπλοκές συγκεντρωμένων με αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων προσήχθη ένας από τους διαδηλωτές. Η εικόνα των αστυνομικών των ΜΑΤ που έσερναν τον νεαρό εξόργισε ακόμα περισσότερο τους συγκεντρωμένους.

Τελικά ο πλειστηριασμός κρίθηκε άγονος και οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία ζητώντας την απελευθέρωση του διαδηλωτή.

Τα χθεσινά επεισόδια αποτελούν συνέχεια των συμπλοκών που είχαν γίνει και την περασμένη εβδομάδα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για τη ματαίωση πλειστηριασμού κατοικίας οικογένειας.

Μικρότερης έντασης επεισόδια έγιναν χθες και στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία.