«O πόθος για ελευθερία, που είναι βαθιά ριζωμένος στην ψυχή του Ελληνα, μπορεί να κάνει θαύματα όταν υπακούει στη σώφρονα οργάνωση, τη συλλογικότητα και την ομόνοια» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Κάρπαθο όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 72η επέτειο του απελευθερωτικού κινήματος στο νησί.

«Αυτό το παράδειγμα και δίδαγμα είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και πρέπει να μας εμπνέει για την έξοδο από τη βαθιά και διαβρωτική κρίση που μαστίζει τον τόπο και τον λαό μας, θυμίζοντάς μας ότι πάντα με σεβασμό των επιμέρους πολιτικών ιδιαιτεροτήτων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας τα μεγάλα και τα σημαντικά μπορούμε και πρέπει να τα επιδιώξουμε και να τα επιτύχουμε με γνήσια πολιτική ανιδιοτέλεια αρραγή ενότητα και υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης» επισήμανε ο Πρόεδρος αναφερόμενος στους αγωνιστές της Καρπάθου που στις 5 Οκτωβρίου του 1944 οργάνωσαν και κήρυξαν την επανάσταση στο νησί.

Το απόγευμα ο Παυλόπουλος επισκέφθηκε το μνημείο Ιμακολάτα στο Φοινίκι και το μνημείο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στα Πηγάδια Καρπάθου. «Η θυσία του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη διδάσκει τη διαχρονική απάντηση που εμείς οι Ελληνες δίνουμε και θα δίνουμε πάντα σε οιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας μας: Μολών λαβέ! Αιωνία η μνήμη του!» αναφώνησε καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του ηρωικού σμηναγού.