Δεν θα είναι Ανατολικοευρωπαίος, όπως επιθυμούσε η Μόσχα. Δεν θα είναι γυναίκα, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στα 71 χρόνια ζωής του Οργανισμού. Ο διάδοχος του Μπαν Κι Μουν στην ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών θα είναι ο 67χρονος πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και επί μία δεκαετία ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, 13 από τους 15 πρέσβεις των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του στον χθεσινό έκτο γύρο ψηφοφοριών και οι άλλοι δύο απέσχον.

Κανείς δηλαδή δεν άσκησε βέτο, όπως συνέβη με τον Σλοβάκο Μίροσλαβ Λάιτσακ, που βγήκε δεύτερος. Η εκλογή του Γκουτέρες θα επικυρωθεί σε επίσημη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Για την κοσταρικανή διπλωμάτη Κριστιάνα Φιγκέρες, που ήταν μία από τις γυναίκες υποψηφίους, το αποτέλεσμα είναι γλυκόπικρο. «Πικρό: δεν θα είναι γυναίκα» έγραψε στο twitter. «Γλυκό: ήταν μακράν ο καλύτερος άνδρας υποψήφιος. Συγχαρητήρια, Αντόνιο Γκουτέρες, είμαστε μαζί σου».

Ικανοποιημένος πρέπει να είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, αφού σε συνάντηση που είχε πέρυσι με τον Γκουτέρες ο (τότε) ύπατος αρμοστής είχε δηλώσει πως «το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν αφήσουμε μόνη την Ελλάδα».