Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα έδωσαν χθες μια συνέντευξη Τύπου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας.

Σε αυτήν πρέπει να σας πω συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ο Φίλης, που λέτε, καθόταν δίπλα δίπλα με τον Ξανθό και αφού τελειώνει ο πρώτος την τοποθέτησή του και πάει να μιλήσει ο δεύτερος, φωνάζουν οι τεχνικοί «τα μικρόφωνα, τα μικρόφωνα» ώστε να μετακινηθεί ο Ξανθός και να ακούγεται.

Τότε, λοιπόν, πετάγεται ο Φίλης και λέει την εξής τσαχπινιά «έλα, κάτσε λίγο πιο δεξιά για να ακουστείς». Πληροφοριοδότης μου εντός της αιθούσης μού μετέφερε πως δεν γέλασαν πολλοί με το υπουργικό χιούμορ. Εγώ, πάντως, έχω να πω ότι όλα αυτά με τη Δεξιά του Κυρίου μάλλον τον έχουν επηρεάσει.

Οι «λεπτομέρειες» του Αντώνη Λιάκου

«Λεπτομέρεια» χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, καθηγητής Αντώνης Λιάκος, την πρότασή του για ολική επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στις εξετάσεις των γυμνασίων και των λυκείων!

Μάλιστα, ο Λιάκος, με δήλωσή του, εμφανίστηκε ενοχλημένος επειδή η συζήτηση στα ΜΜΕ επικεντρώθηκε στο θέμα αυτό και όχι στις υπόλοιπες προτάσεις του: «Αδικεί την πρόταση για τις μεγάλες αλλαγές στο Γυμνάσιο, το Λύκειο και την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Πρέπει να δούμε το συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της παιδείας και όχι τις λεπτομέρειές του, οι οποίες είναι προς επεξεργασία» τόνισε, υπονομεύοντας έτσι την ίδια του την πρόταση.

Να θυμίσω εδώ ότι ναι μεν τα ΜΜΕ επικέντρωσαν τα ρεπορτάζ στην Τράπεζα Θεμάτων καθώς προκαλεί εύλογη εντύπωση να ζητείται η επαναφορά ενός θεσμού που κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, από… τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως ανέφεραν επίσης και τις άλλες προτάσεις Λιάκου περί τετραετούς Γυμνασίου και διετούς Λυκείου, Εθνικού Απολυτηρίου, αλλαγής τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ κ.λπ.

Φαντάζομαι ότι, όπως πάει το πράγμα, σε λίγο οι κυβερνητικοί παράγοντες θα υποδεικνύουν στον Τύπο τι θεωρούν οι ίδιοι πιο σημαντικό στις προτάσεις τους, ώστε να δίνεται η έμφαση εκεί όπου αυτοί επιθυμούν.

Γιατί όμως τα λέει αυτά ο Λιάκος; Επειδή, όπως είναι γνωστό, η Τράπεζα Θεμάτων είχε εφαρμοστεί επί ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και την κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί Αριστείδη Μπαλτά. Οπότε η πρόταση για την επαναφορά της είναι μια «λεπτομέρεια» που εκθέτει την πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και χθες ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε: «Χαιρόμαστε που αναγνωρίζεται, έστω και καθυστερημένα, η χρησιμότητα μιας εκπαιδευτικής καινοτομίας που εισήγαγε η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λασπολόγοι του, που διέβαλαν τον θεσμό, θα ζητήσουν συγγνώμη;».

Τι να σας πω, να ερωτηθεί ο Λιάκος.

«Ανοιχτά Σχολεία»με δωρεά Νιάρχου

Για 25 σχολεία της Αθήνας, η ζωή δεν θα σταματά το μεσημέρι. Κι αυτό γιατί τα απογεύματα θα παραμένουν ανοιχτά με προγράμματα και δραστηριότητες για μαθητές αλλά και μεγάλους.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Καμίνης, η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Σχολεία» που ξεκίνησε ο δήμος το 2015, με αποκλειστικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα συνεχιστεί και οι εγγραφές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.

Μέχρι τώρα έχουν υποβάλει προτάσεις δράσεων περισσότεροι από 150 φορείς. Τα σχολικά κτίρια και οι αυλές τους θα παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, μετά το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού, έως τις 9.30 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.