Το επόμενο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, μετά τη συζήτηση για την Παιδεία που έγινε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί το μεσημέρι (14.30) της ερχόμενης Δευτέρας 10 Οκτωβρίου, οπότε ορίστηκε να διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά – διαπλοκή. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα

Ωστόσο ο Βούτσης δεν τα είπε όλα. Ανθρωπός μου με ενημερώνει ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων υπήρξε μία σχετική ένταση ανάμεσα στον Βούτση και τον Ε’ αντιπρόεδρο της Βουλής. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, όπως μου μεταφέρει η ίδια πηγή, εξέφρασε την άποψη ότι μία συζήτηση με τέτοιο περιεχόμενο το μόνο που θα αποδώσει είναι ένα ισχυρό πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό.

Το επιχείρημα του Κρεμαστινού ήταν πως «η διαφθορά έρχεται από πολύ μακριά και θα συνεχιστεί για πολύ». Μάλιστα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τι είχε συμβεί το ’89, λέγοντας πως για όσους θυμούνται «έτσι ξεκίνησε αυτή η ιστορία που συνεχίστηκε με ειδικά δικαστήρια και είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί ένας έντιμος πολιτικός, ο Τσοβόλας».

Παρά τα κάποια σημεία έντασης και διαφωνίας, τελικώς ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να απάντησε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ πως «ναι, έτσι είναι, αλλά τελικώς ο κόσμος δικαίωσε Παπανδρέου και Τσοβόλα».

Ο Κρεμαστινός όμως επέμεινε και συνέχισε τον διάλογο. «Αυτό δεν αλλάζει κάτι, τέτοιες συζητήσεις δεν ωφελούν τον κοινοβουλευτισμό. Χρειάζονται πιο σοβαρά μέτρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις» τόνισε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σε τρεις συνεδριάσεις στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Οπως είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, αναμένονται ακόμη τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα εισοδήματα καθώς και για την κοινωνική οικονομία, όπως έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.