Μπαρούτι μυρίζει στο ελληνικό μπάσκετ. Λίγες ημέρες πριν αρχίσει το νέο πρωτάθλημα και καπάκι η Ευρωλίγκα, το κλίμα είναι τεταμένο και προβλέπονται εντάσεις, ενστάσεις και πόλεμος χαρακωμάτων.

Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται πως είχε αποκαλύψει ότι ο ΕΣΑΚΕ θα έφερνε πρόταση για κεντρικό χορηγό πρωταθλήματος που θα δημιουργούσε προβλήματα στις ρήτρες που έχει βάλει ο ΟΠΑΠ στις τρεις μεγάλες ομάδες. Ο Συνεταιρισμός των ΚΑΕ διαπραγματεύτηκε με την Stoiximan και κατόρθωσε να πετύχει μια καλή συμφωνία για τα δεδομένα που επικρατούν. Οι πληροφορίες λένε για 900.000 για τη σεζόν που αρχίσει και 1.200.000 για την επόμενη.

Ετσι εξασφαλίζονται χρήματα για τη βιωσιμότητα της λίγκας αλλά και πολλών ομάδων του πρωταθλήματος που προσπαθούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός όμως είναι αντίθετοι με τη συμφωνία αυτή και δεν δέχονται να την ψηφίσουν. Γνωρίζουν πως εφόσον στο γήπεδό τους εμφανίζεται στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου αλλά και στις διαφημιστικές πινακίδες εταιρεία ανταγωνιστική του χορηγού τους κινδυνεύουν με κυρώσεις και δεν θέλουν να προχωρήσει η συμφωνία.

Καμπάνες στους μεγάλους

Το θέμα είναι ότι κυρώσεις υπάρχουν και από την μεριά του ΕΣΑΚΕ προς τις ομάδες που δεν συμμορφωθούν με την απόφαση της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, για όποια ομάδα δεν δεχτεί να βάλει διαφήμιση του κεντρικού χορηγού πρωταθλήματος όπου προβλέπεται, υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις που έχουν οριστεί. «Τις έχουν υπογράψει όλες οι ομάδες. Εχουν υπογράψει τον εσωτερικό κανονισμό και έχουν αποδεχτεί τα όσα αναφέρει. Και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός», μου τόνισε χθες παράγοντας του ΕΣΑΚΕ και μου ανέφερε τις ποινές που προβλέπονται. Την πρώτη φορά επίπληξη. Τη δεύτερη φορά αποκλεισμό έδρας και την τρίτη φορά αφαίρεση βαθμών. «Δεν θα διστάσουν να το κάνουν. Πιστεύουν ότι στον ΕΣΑΚΕ δεν έχουν το σθένος να το πράξουν, αλλά κάνουν λάθος. Είναι αποφασισμένοι και έχουν δηλώσει από την αρχή πως θα πορευτούν σε κάθε περίπτωση με βάση τα όσα αναφέρει ο εσωτερικός κανονισμός, το καταστατικό, το πειθαρχικό δίκαιο και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα. Και θα πράξουν το ίδιο με όλα τα μέλη. Θα μηδενίζονται σε κάθε ματς» επέμεινε. Γι’ αυτό είπα στην αρχή πως μυρίζει μπαρούτι η Α1 πριν καν αρχίσει.

Αρχίζει τις… μπουνιές ο Κούβελος

Εντονο είναι το παρασκήνιο στην προεκλογική μάχη για την προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με τους δύο διεκδικητές της θέσης να κάνουν κινήσεις για να συλλέξουν ψήφους από τις ομοσπονδίες. Μια στρατηγική κίνηση έμαθα πως έκανε ο Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος εγκατέλειψε το ευγενές άθλημα της ιππασίας για να διεκδικήσει την εκπροσώπηση της πυγμαχίας στην ΕΟΕ. Κάποιοι λένε πως πρόκειται για κίνηση ματ καθώς η συγκεκριμένη ομοσπονδία εθεωρείτο βέβαιο πως θα υποστήριζε διά του εκπροσώπου της την υποψηφιότητα του Σπύρου Καπράλου.

Εκείνο που με πληροφόρησε άνθρωπος στον χώρο του αθλήματος είναι ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση του Παναθηναϊκού ο οποίος έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Η στάση του ΠΑΟ θα συμπαρασύρει και άλλους συλλόγους και θα κρίνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έχει προγραμματιστεί το Σάββατο στην Κοζάνη. Ομως κάποιοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά της διαδικασίας, θεωρώντας πως έχουν γίνει παρατυπίες και ενδέχεται να αναβληθούν οι εκλογές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως χωρίς υπερβολή οι εκλογές της πυγμαχίας μπορεί να καθορίσουν το αποτέλεσμα για την προεδρία στην ΕΟΕ.

Καπαρωμένος

Το «Shot» ήταν εκείνο που αποκάλυψε το θέμα Ρισβάνη για τον Ολυμπιακό. Τις ημέρες που μεσολάβησαν το όνομα του κεντρικού αμυντικού του Πανιωνίου ήταν στην ημερήσια διάταξη του ρεπορτάζ των δύο ομάδων. Πολλά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν και τελικά όλα καταλήγουν σε όσα έγραψε η στήλη πριν από δύο εβδομάδες.

Ο μικρός, εφόσον μείνει ελεύθερος από τον Πανιώνιο, μπορεί να υπογράψει σε όποια ομάδα θέλει. Τυπικά ελεύθερος μένει το καλοκαίρι του 2017, ουσιαστικά από τον Γενάρη μπορεί να συμφωνήσει με την ομάδα που επιθυμεί και τον επιθυμεί. Αν πωληθεί τον Γενάρη ή ανανεώσει με τον Πανιώνιο και πωληθεί αργότερα, ο ΠΑΟ έχει λαμβάνειν το 30% αν πωληθεί σε μία ομάδα πλην Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, και ένα εκατομμύριο αν πωληθεί σε μία από τις τρεις. Επομένως, για να μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλη ομάδα και για να μπορεί η ομάδα που πιστεύει πως αξίζει να επενδύσει στον Ρισβάνη, η συμφωνία πρέπει να κλείσει τον Γενάρη (το αργότερο το καλοκαίρι). Ο Ολυμπιακός τον θεωρεί εξελίξιμο, του το έχει δηλώσει και ο παίκτης είναι ουσιαστικά «καπαρωμένος». Θα έλεγα πως η μεταγραφή έχει κλείσει, αλλά ας αρκεστούμε στο «καπαρωμένος».

Νέα αναβολή

Μια ενδιαφέρουσα δίκη ήταν προγραμματισμένη για χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά πήρε νέα αναβολή. Είχε οριστεί η εκδίκαση της αγωγής του γιατρού Σταύρου Χάντζου κατά της ΚΑΕ ΠΑΟ, από την οποία ζητεί την αποζημίωση που εδικαιούτο για την απόλυσή του από τον ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού τον Ιούνιο του 2015. Ο Χάντζος ήταν γιατρός της ομάδας από τον Οκτώβριο του 1996 και ζητά από το Πρωτοδικείο Αθηνών να του επιδικάσει αποζημίωση για αυτά τα 19 χρόνια. Χθες παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με τον δικηγόρο του Γιώργο Ξυνογαλά, ειδικό εργατολόγο, αλλά η δίκη αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της ΚΑΕ ΠΑΟ για τις 13 Δεκεμβρίου κι έτσι θα καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσης Χάντζου και η απόφαση του δικαστηρίου για την αποζημίωση.

Αλλος για Αστανά

Με μεγάλη νίκη άρχισε στη VTB η Αστανά των Ελλήνων. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, του Λεωνίδα Κασελάκη και του Δημήτρη Μενουδάκου έκανε την έκπληξη με την Αβτοντόρ (83-78) από την οποία πέρυσι ηττήθηκε 132-72. Η ελληνική παροικία της Αστανά, που χθες έχασε (84-68) από την Ούνιξ έμαθα πως θα μεγαλώσει. Ο Δημήτρης Κατσίβελης οδεύει για το Καζακστάν.

Κουίζ

Θα βαρεθεί να εκδικάζει προσφυγές κατά της διεξαγωγής εκλογών στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στις 26 του μήνα, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ομοσπονδίας. Μετά την προσφυγή των έξι ΕΠΣ που δεν έχει γίνει αποδεκτή, προσέφυγαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο οι Βίκτωρας Μητρόπουλος, Αριστείδης Ξηντάρας και ζητούν την ακύρωση των εκλογών. Αν δεν γίνει δεκτή, είναι έτοιμη άλλη προσφυγή. Ποιοι θα την καταθέσουν;