Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ…

ΣΑΒΒΑΤΟ

10.000 Π.Χ. ΧΧ

(10.000 BC)

Star 13.30

Στην εποχή των μαμούθ ένας νεαρός κυνηγός στην προσπάθειά του να οδηγήσει έναν στρατό μέσα από την έρημο, έρχεται αντιμέτωπος με προϊστορικά πλάσματα. Ένα αστεράκι για τα εκπληκτικά ειδικά εφέ. Πέραν τούτου, μετριότης μετριοτήτων. Του 2008 σε σκηνοθεσία Ρόναλντ Έμεριχ, με Καμίλα Μπελ. (Διάρκεια: 94′)

Σιωπηλός γάμος ΧΧΧ

(Nunta muta)

ΕΡΤ3 17.30

Το 1953 σ’ ένα ρουμάνικο χωριό δυο νέοι αποφασίζουν να παντρευτούν. Τη μέρα του γάμου, όμως, πεθαίνει ο Στάλιν και οι γιορτές απαγορεύονται. Έτσι, το γλέντι εξελίσσεται στα βουβά σε αυτή την δραματική κωμωδία που αναδεικνύει το ιδιαίτερο χιούμορ του ρουμάνικου σινεμά – που, μεταξύ μας, σπανίως συναντάμε στις ταινίες που βρίσκουν το δρόμο τους στα μεγάλα Φεστιβάλ. Παραγωγής 2008, με Μέντα Αντρέα Βικτόρ, Αλεξάντρου Ποτοκεάν, Βαλεντίν Τεοντοσίου, σε σκηνοθεσία του Οράτιου Μαλέλε. (Διάρκεια: 90′)

Άβρααμ Λίνκολν ΧΧ

(Abraham Lincoln)

ΒΟΥΛΗ 19.30

Μία επεισοδιακή βιογραφία του 16ου Προέδρου των ΗΠΑ, από τη γέννησή του και τις πρώτες του δουλειές, τις σχέσεις του με τις γυναίκες, την προεδρία και τον Εμφύλιο μέχρι τη δολοφονία του, από τον Ντέιβιντ Γκρίφιθ, τον άνθρωπο που συνέβαλε στην ενηλικίωση του αφηγηματικού κινηματογράφου με τη «Γέννηση ενός Έθνους». Του 1930 με Γουόλτερ Χιούστον και Ούνα Μάρκελ. (Διάρκεια: 90′)

Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα ΧΧΧ

ΑΝΤ1 20.00

Κρίμα που ο Γιώργος Τζαβέλας δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Θα ξεπερνούσε και τον Τζορτζ Κιούκορ έτσι όπως κατόρθωνε να στήνει κωμωδίες τόσο προσεγμένες, τόσο ραφιναρισμένες και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικές, σαν αυτήν εδώ, την κορυφαία ίσως στιγμή του, όπου ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού (που ποτέ δεν υπήρξαν καλύτεροι στο σινεμα) ενσαρκώνουν ένα ζευγάρι που, μετά από κοινωνικές πιέσεις, φορούν τη κουλούρα και καταστρέφονται. Παραγωγής 1965. (Διάρκεια: 100′)

Οδύσσεια Χ

(The Odyssey)

Star 21.00

Ο Αντρέι Κοντσαλόφσκι άφησε τη Σοβιετική Ένωση για το Αμέρικα, και ευτυχώς πρόλαβε να φιλμάρει δυο κομψοτεχνήματα («Ο βάλτος» & «Το τρένο της μεγάλης φυγής») πριν οδηγηθεί σε τηλεοπτικές δουλειές σαν κι αυτή, όπου μια πλειάδα καλών ηθοποιών «πλευρίζει» ξεκαρδιστικές ψηφιακές καρικατούρες τεράτων. Προτιμήστε την Ιταλική Οδύσσεια με τον Κέρκ Ντάγκλας του 1955. Με Αρμάν Ασαντέ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Κρίστοφερ Λι, Γκρέτα Σκάκι. Του 1997. (Διάρκεια: 171)

Καλωσήρθατε στη ζούγκλα Χ

(Welcome to the jungle)

Mega 22.50

Η καινούργια αποστολή του Μπεκ, κυνηγού επικηρυγμένων, τον στέλνει στα βάθη του Αμαζονίου. Σαχλαμάρα παραγωγής 2003, με Ροζάριο Ντόσον και The Rock. (Διάρκεια: 104′) 

Το κορίτσι με το τατουάζ ΧΧΧ

(The girl with the dragon tattoo)

Alpha 23.45

Ο κορυφαίος δημοσιογράφος της Σουηδίας, Μίκαελ Μπλόμκβιστ, έχει μόλις χάσει μια δικαστική διαμάχη με έναν επιφανή επιχειρηματία. Πριν προλάβει όμως να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, καλείται άμεσα να εξιχνιάσει μια νέα υπόθεση… Ο Ντέιβιντ Φίντσερ διασκευάζει εντέχνως το φημισμένο Σουηδικό θρίλερ προσδίδοντας του μια ψευαίσθηση ειδικού βάρους που όμως σταματά μονάχα στα αισθητικά γνωρίσματα. Με Ντάνιελ Κρεγκ, Ρούνεϊ Μάρα, Ρόμπιν Ράιτ και Στέλαν Σκάρσγκαρντ. Παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 147′)

Ο Αμερικάνος ΧΧΧΧ

(The American)

ΕΡΤ1 00.30

Η τελευταία αποστολή ενός επαγγελματία δολοφόνου τον οδηγεί στον έρωτα και στο χαμό του σε μια νομοτελειακά στημένη ταινία που παραπέμπει ευθέως στο σινεμά του Ζαν Πιέρ Μελβίλ. Ακολούθως, ο Αμερικάνος δε μιλάει πολύ. Η ταινία δεν χρειάζεται να σου πει και πολλά γι αυτόν. Eπίσης δεν χαμογελά ποτέ, παρόλο που στο σινεμά αφθονούν οι χαμογελαστοί μισθωμένοι φονιάδες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ευρωπαϊκών τόνων μελαγχολικό διαμάντι, με έναν υπέροχο Τζορτζ Κλούνεϊ στη κορυφαία του εμφάνιση. Παραγωγής 2011, του σπουδαίου Άντονι Κόρμπιν. (Διάρκεια: 80′)

Ο Χάρι Πότερ και η καμάρα με τα μυστικά ΧΧ

(Harry Potter and the chamber of secrets)

Star 01.00

Ο Πότερ επιστρέφει στο Χόγκουορτς και τα βάζει με επικίνδυνο πλάσμα στην πρώτη συνέχεια της γνωστής φιλμικής σειράς. Ο εντυπωσιασμός που σκόρπισε η πρώτη ταινία έχει ατονίσει πλέον και το μόνο που μένει τώρα η πολυσύνθετη πλοκή. Του 2002, φυσικά με Ντάνιελ Ράτκλιφ. Αλλά και με Κένεθ Μπράνα και Ρίτσαρντ Χάρις. (Διάρκεια: 150′)

Το  καλοκαίρι της νιότης ΧΧ

(Greta)

Star 04.15

Η Γκρέτα, μια 17χρονη κοπέλα, όμορφη, έξυπνη και επαναστατημένη, συγκρούεται με τη μητέρα της Κάρεν, η οποία παλεύει για να κρατήσει τον 3ο της γάμο. Η Χίλαρι Νταφ είναι εντυπωσιακή στο ρόλο της ασυμβίβαστης νεαράς, αλλά τα κλισέ σκοτώνουν τον όποιο αυθόρμητο δραματουργικό χαρακτήρα. Του 2009, επίσης με Έλεν Μπέρστιν. (Διάρκεια: 84′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Το κορίτσι του σαλέ X

(Chalet girl)

Star 13.30

Νεαρά που εργάζεται ως βοηθός σε σαλέ χιονοδρομικού  κέντρου, προσελκύει το ενδιαφέρον του γοητευτικού Τζόνι, που είναι και ένα από τα πλούσια αφεντικά της. Φυσικά, κανείς δεν νοιάζεται. Του 2011, με Φελίσιτι Τζόουνς και Μπιλ Νάι. (Διάρκεια: 90′)

Ο παράνομος ΧΧ

(The outlaw)

ΒΟΥΛΗ 18.00

Δυο παράνομοι μπλέκουν σε ένα μοιραίο παιχνίδι δύναμης με το νόμο αλλά και τα θέλγητρα της ζωηρής και χυμώδους Τζέιν Ράσελ σε ένα τολμηρό, για την εποχή του, γουέστερν που σκηνοθέτησε ο Χάουαρντ Χιούζ το 1943. (Διάρκεια: 117′)

Ο κυνηγός της περιπέτειας ΧΧ

(Tineraire d’un enfant gate)

ΕΡΤ1 18.50

Ο απολογισμός της ζωής ενός πενηντάρη αυτοδημιούργητου βιομήχανου, που εγκαταλείπει τα πάντα για να ζήσει ινκόγνιτο στην Αφρική. Πολύ θα ήθελα να είχα βαθμολογήσει υψηλότερα τούτο το φιλμ που ο Κλοντ Λελούς σκηνοθέτησε το 1988 με πρωταγωνιστή τον Ζαν Πολ Μπελμοντό. Θα μπορούσε να προκύψει ένας συγκινητικός απολογισμός της καριέρας του τελευταίου, όμως μονάχα ψήγματα συγκίνησης και δράσης απομένουν. (Διάρκεια: 120′)

Ποντικούπολη Χ

(Flushed away)

Ant1 20.00

Ένας αριστοκράτης ποντικός, καταλήγει στους υπόνομους του Λονδίνου. Διασκεδαστική παιδική κωμωδία στην αυθεντική της μορφή, προβάλλεται εδώ στην ντουμπλαρισμένη στα ελληνικά εκδοχή της – κάτι εντελώς παράλογο αν σκεφτεί κανείς την ώρα προβολής. Παραγωγής 2006. (Διάρκεια: 90′)

Της κακομοίρας ΧΧΧ

Star 21.00

Ο μπακαλόγατος του παντοπώλη Παντελή, ο Ζήκος, ονειρεύεται μεγαλεία και σκαρφίζεται διάφορους τρόπους για να τα φτάσει. Από τις μυθικές κωμωδίες του ελληνικού σινεμά, σκηνοθετημένη από τον Ντίνο Κατσουρίδη με τον Κώστα Χατζηχρήστο στη κορυφαία στιγμή του. Παραγωγής 1963. Το κανάλι – ή η εταιρία διανομής της – την τιτλοφορεί «Ο μπακαλόγατος» κι εμείς διατηρούμε τον αυθεντικό τίτλο προς τιμήν της μνήμης του σκηνοθέτη της.  (Διάρκεια: 81′)

Ευδοκία ΧΧΧ

ΕΡΤ1 22:00

Ένας λογίας γνωρίζει και ερωτεύεται μια πόρνη. Δεμένοι με μια κοινή μοίρα που τους ορίζει, οι δυο εραστές εξεγείρονται ενάντια σε ένα πιο ισχυρό από αυτούς κοινωνικό σύστημα και συντρίβονται, όπως στην κλασική τραγωδία. Ρεαλισμός, σκληρό φως, γυμνά τοπία και μια γήινη, χωματένια δύναμη που σε κάνει να ξεπερνάς τις όποιες τεχνικές αβλεψίες. Του Αλέξη Δαμιανού, παραγωγής 1971, με Μάρω Βασιλείου, Χρήστο Ζορμπά, Κούλα Αγαγιώτου. Και με την αθάνατη μουσική του Μάνου Λοΐζου. (Διάρκεια: 99′)

The town XXX

Star 23.00

Κατά τη διάρκεια μιας ακόμα ληστείας, συμμορία παίρνει για όμηρο τη διευθύντρια μιας τράπεζας . Μόλις ξεφεύγουν την αφήνουν ελεύθερη αλλά λίγο αργότερα ανακαλύπτουν πως μένει στην ίδια γειτονιά με αυτούς! Καλοστημένη και ευπρεπώς σκηνοθετημένη κοινωνική περιπέτεια, με υπογραφή Μπεν Άφλεκ, που πρωταγωνιστεί κιόλας, παρέα με τους Ρεμπέκα Χολ και Κρις Κούπερ. Του 2010. (Διάρκεια: 115′)

Τζέρι Μαγκουάιρ ΧΧΧ

(Jerry Maguire)

Mega 23.40

Ένας αθλητικός ατζέντης μένει με έναν πελάτη και προσπαθεί να του κλείσει ένα καλό συμβόλαιο. Ο Τομ Κρουζ και η Ρενέ Ζελβέγκερ σε μια πετυχημένη κομεντί του Κάμερον Κρόου που εδώ δείχνει ο καλύτερος μαθητής του Φρανκ Κάπρα: Είναι αδύνατον να μην συμπαθήσεις αυτούς τους χαρακτήρες. Όσκαρ για τον Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ το 1996. (Διάρκεια: 132′)

Μοιραία βλάβη ΧΧ

(Breakdown)

Ant1 01.15

Σε μια απόμακρη Εθνική οδό, το αμάξι ενός ζευγαριού παθαίνει βλάβη – αλλά κανείς δεν είναι πρόθυμος να τους βοηθήσει και σύντομα έρχονται αντιμέτωποι με ψυχοπαθή που τους θέλει νεκρούς. Σενάριο απλούστατο, αλλά σωστά φιλμαρισμένο με έναν Κερτ Ράσελ σε ρόλο που του πάει γάντι – ένα αρτιότατο b-movie! Παραγωγής 1997, επίσης με Κάθλιν Κουίνλαν και Τζακ Νόουζγουόρθι. (Διάρκεια: 95′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Το κορίτσι του λούνα παρκ ΖΑΠ

ΕΡΤ2 12.30

Ένα φτωχό καλοσυνάτο κορίτσι που εργάζεται σε κάποιο λούνα-παρκ, ερωτεύεται έναν πλούσιο νέο, ο οποίος παριστάνει τον απλό εργάτη. Από τα κακά ρομάντζα της Βουγιουκλάκης, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη. Φυσικά με τη συνοδεία του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, παραγωγής 1968. (Διάρκεια: 90′)

Colombiana Χ

Star 21.00

Αφού έζησε τη δολοφονία των γονιών του, ένα μικρό κορίτσι διαφεύγει από την Κολομβία, εκπαιδεύεται ως επαγγελματίας δολοφόνος και έπειτα από χρόνια βάζει μπροστά ένα σχέδιο εκδίκησης. Βαθιά νεωτεριστικό και πρωτότυπο ψυχοδράμα χαρακτήρων που θα σας μείνει αξέχαστο! Ο σκηνοθέτης λέγεται Ολιβιέ Μέγκατον. Του 2011 με Ζοί Σαλτάνα. (Διάρκεια: 96′)

Αληθινά εγκλήματα ΧΧΧ

(True crime)

Star 01.30

Σκηνοθεσία του Κλιντ Ίστγουντ με τον ίδιο στον πρώτο ρόλο ενός αλκοολικού δημοσιογράφου που μετά από  συνέντευξη με μελλοθάνατο κρατούμενο ανακαλύπτει πως ισχυρά πρόσωπα ελιναι αναμεμειγμένα σε αποτρόπαια εγκλήματα. Επιστρέφοντας σε έναν ιδεαλισμό απολύτως αμερικάνικο αλλά καταπραϋντικό όταν κινηματογραφείται με ειλικρίνεια, και πιστός στο μοτίβο του μοναχικού ήρωα, ο Ίστγουντ στήνει ένα όμορφο – και καλοδεχούμενα «παλιομοδίτικο» νουάρ βασισμένος και στις εξαίσιες ερμηνείες των Τζέιμς Γουντς και Ντένις Λίρι. Παραγωγής 1999. (Διάρκεια: 127′)

ΤΡΙΤΗ

Ο γίγας της Κυψέλης ΖΑΠ

ΕΡΤ2 12.30

Κοντός αλλά περήφανος ψιλικατζής φλερτάρει ασύστολα με την πανύψηλη ντίβα της περιοχής, την οποία έχει βάλει επίσης στο μάτι και ένας ακαταμάχητος γόης – εκείνη όμως γίνεται αστέρι του τραγουδιού. Κακή κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη, την εποχή που προσπαθούσε να λανσάρει ως  «σταρ» τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Επίσης με Νίκο Ρίζο και Αλέκο Τζανετάκο, του 1968. (Διάρκεια: 90′)

Μην εμπιστεύεσαι κανέναν Χ

(Cold light of day)

Star 22.00

Όταν η οικογένειά του απάγεται από μυστικούς πράκτορες, ο Γουίλ βρίσκεται ξαφνικά εν μέσω ενός ανελέητου κυνηγητού στους δρόμους της Μαδρίτης. Μπρους Γουίλις, Χένρι Καβίλ, Σιγκούρνι Γουίβερ και Τζόζεφ Μολ, σε μια άτσαλη και κακοστημένη περιπέτεια που διαβάζω πως κόστισε είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Πεταμένα λεφτά. Του 2012. (Διάρκεια: 84′)

Ξανθός εκδικητής X

(Barbwire)

Star 02.30

Στην Αμερική του 21ου αιώνα, μια σκληροτράχηλή κυνηγός επικηρυγμένων αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή. Μόνο για το χαβαλέ βλέπεται αυτό το χιουμοριστικό sci-fi, με Πάμελα Άντερσον και Βικτόρια Ρόουελ. Παραγωγής 2000. (Διάρκεια: 95′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ένας για όλες ΧΧ

(Good luck Chuck)

Mega 23.00

Ο μύθος λέει: Πήγαινε μια φορά με τον Τσακ και ο επόμενος άντρας που θα γνωρίσεις να είναι ο έρωτας της ζωής σου. Και ο Τσακ όμως θέλει να αγαπηθεί, σε αυτή την όχι και τόσο αδιάφορη ρομαντική κομεντί παραγωγής 2007 με Τζέσικα ‘Αλμπα, Ντέιν Κουκ, Τρόι Τζεντίλε. (Διάρκεια: 96’)

Υπέρτατη πρόκληση ΧΧ

(Maximum risk)

Mega 00.50

Μετά τη δολοφονία του δίδυμου αδελφού του, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε, ένας απόστρατος αξιωματικός του γαλλικού Στρατού πηγαίνει στην Νέα Υόρκη, αποφασισμένος να βρει τους δολοφόνους του. Σεναριακές απιθανότητες στο φουλ, αλλά ο Ρίνγκο Λαμ σκηνοθετεί τα πάντα στην εντέλεια. Α ναι, παίζει και ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ. Παραγωγής 1996. (Διάρκεια: 98′)

Άμεση δράση ΧΧ

(Observe and report)

Star 02.15

Φύλακας σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο αντιμετωπίζει έναν επιδειξία που μετατρέπει το εργασιακό περιβάλλον του σε κόλαση με τις …ακατανόμαστες πράξεις του. Ξεκαρδιστική αμερικάνικη κωμωδία του 2009, με πολλά ατοπήματα αλλά και πολύ γέλιο – μερικές φορές αυτό από μόνο του αρκεί θα πουν κάποιοι. Ο Σεθ Ρόγκεν που πρωταγωνιστεί έχει πολλή πλάκα. Του 2009, επίσης με Ρέι Λιότα και Άννα Φάρις. (Διάρκεια: 79′)

ΠΕΜΠΤΗ

Κώδικας Da Vinci XX

(The Da Vinci code)

Mega 23.00

Ο Τομ Χανκς και η Οντρέι Τοτού αναζητούν, στο Βατικανό και γενικώς ανά τον κόσμο μια μυστική χριστιανική σέκτα σε αυτή τη μεταφορά του φημισμένου best-seller. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μάλλον βαρετό, ενώ η ισοπεδωτική χρήση του μουσικού score, ομογενοποιεί τα πάντα. Καλύτεροι οι Ίαν Μακ Κέλεν και Ζαν Ρενό σε δεύτερους ρόλους. Παραγωγής 2006. (Διάρκεια: 142′)

Παιχνίδια της τύχης ΧΧ

(Random hearts)

Mega 01.40

Οι σύζυγοι των Χάρισον Φορντ και Κρίστιν Σκοτ Τόμας σκοτώνονται σε δυστύχημα και οι κερατωμένοι χήροι έρχονται πιο κοντά. Αναπόφευκτα. Σε σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Πόλακ, μια αισθηματική περιπέτεια που δεν συγκαταλέγεται στις καλύτερες δουλειές του – δίχως όμως να χάνεται η χαρακτηριστικά ευαίσθητη του ματιά. Παραγωγής 1999. (Διάρκεια: 126′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

King Kong XXXX

Star 22.00

Στη δεκαετία του 30, ένας ματαιόδοξος σκηνοθέτης μεταφέρει το συνεργείο του σε απόμακρο νησί αναζητώντας μυθικό τέρας. Ερωτικό γράμμα στη μεγαλομανία του σινεμά (ο Μπλακ παραπέμπει ευθέως στον Όρσον Γουέλς), βαθιά τρυφερό, έτσι όπως αφηγείται μια ερωτική ιστορία όπου – προφανώς! – το σεξ απουσιάζει. Η συντριβή του Κονγκ, επισφραγίζει την ενοχή μας. Του 2005, σε σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον, με Τζακ Μπλακ, Ναόμι Γουότς και Έιντριεν Μπρόντι, ανώτερο του αυθεντικού! (Διάρκεια: 180′)

Zombieland XX

Mega 23.20

Μια ετερόκλητη παρέα προσπαθεί να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο κυριευμένο από ζόμπι. Οκ, το έχετε ξανακούσει. Μέσα σ’ αυτόν τον καμβά όμως, θα βρείτε μια καλή κωμωδία χαρακτήρων, και παραδίπλα μια σατιρική διάθεση προς όλα τα κλισέ του φρικώδους ιδιώματος. Του 2009, με Τζέσι Άιζενμπεργκ, Γούντι Χάρελσον, Μίλα Κούνις και Μπιλ Μάρεϊ. (Διάρκεια: 87′)

Ανταλλαγή ζευγαριών ΖΑΠ

(Swinging with the Finkels)

Star 02.00

Ένα ζευγάρι, που ζει στα προάστια, αποφασίζει να «ζωντανέψει» τον αδιάφορο γάμο του με τη σεξουαλική εμπλοκή ενός άλλου ζευγαριού. Ο Πολ Μαζέρσκι γύρισε μια έξοχη ταινία βασισμένος σε αυτή την ιδέα το 1970 (“Μπομπ, Κάρολ, Τεντ και Άλις”). Εδώ έχουμε μια ταινία γυρισμένη 40 χρόνια μετά, κι όμως είναι εντελώς ξενέρωτη και λουστραρισμένη. Έτσι κατάντησε το χιούμορ στα χρόνια της πολιτικής ορθότητας. Του 2010, με Μάντι Μουρ. (Διάρκεια: 90′)