Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ περιέγραψε πρόσφατα το ενδεχόμενο αυτό –μια μονομαχία ανάμεσα στον Νικολά Σαρκοζί και τη Μαρίν Λεπέν στις 7 Μαΐου του 2017, στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών –ως «εφιάλτη». Και δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι της γαλλικής Αριστεράς που συμμερίζονται την άποψή του. Διότι πρακτικά θα σήμαινε επιστροφή του Σαρκοζί στο Ελιζέ, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του. Σύμφωνα λοιπόν με τις δημοσκοπήσεις, ένα 10%-16% των πολιτών που θα προσέλθουν στις 20 και στις 27 Νοεμβρίου στην κάλπη προκειμένου να επιλέξουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τη γαλλική Προεδρία θα είναι αριστεροί. Σκοπός τους, φυσικά, να κάνουν μπαράζ στον σκληροπυρηνικό Σαρκοζί δίνοντας επιπλέον ώθηση στον μετριοπαθέστερο Αλέν Ζιπέ. Εχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις αυτή η υπόθεση στη Γαλλία, που η «Λιμπερασιόν» έφτασε χθες να δώσει μέσα από το κύριο άρθρο της οδηγίες προς αριστερούς ναυτιλλομένους «πώς να ψηφίσουν στην primaire της Δεξιάς χωρίς να γίνουν αντιληπτοί» –σφάζοντάς τους τελικά με το βαμβάκι.

Την αφορμή για το επίμαχο εντιτόριαλ την έδωσε ο Ζεράρ Νταρμανέν, συντονιστής της καμπάνιας του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έκανε μια ελαφρώς απειλητική δήλωση: «Δεν μπορώ να αντιταχθώ στην ψήφο κάποιου αριστερού. Θα κρατήσω όμως το χαρτάκι και θα γελάσουμε πολύ τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Το «χαρτάκι» στο οποίο αναφέρθηκε είναι η«χάρτα προσχώρησης στις αρχές της Δεξιάς και του Κέντρου»που θα πρέπει να υπογράψουν, πέραν των δύο ευρώ ανά γύρο που καλούνται να καταβάλουν, όλοι όσοι θα θελήσουν να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών –η primaire της Δεξιάς θα είναι για πρώτη φορά ανοικτή σε όλους τους πολίτες, όπως ήταν και των Σοσιαλιστών το 2011. Διότι, περιττό να ειπωθεί, ο Σαρκοζί καθόλου δεν θέλει να δει μια «κάθοδο των αριστερών» σε αυτή την εκλογική διαδικασία. «Δεν είμαι υποψήφιος στην primaire της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς» φρόντισε να διευκρινίσει τη Δευτέρα περνώντας στην επίθεση εναντίον όσων εσωκομματικών του αντιπάλων καλούν τους αριστερούς ψηφοφόρους στην κάλπη.

Ο Σαρκοζί δεν είπε ονόματα, αλλά ήταν σαφές πως αναφερόταν πρωτίστως στον Αλέν Ζιπέ –αυτός είναι άλλωστε το φαβορί, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον θέλουν να παίρνει και πάλι προβάδισμα, 39% έναντι 34% του Σαρκοζί του έδωσε χθες μια δημοσκόπηση της Harris Interactive στον πρώτο γύρο, από ισόπαλους που τους εμφάνιζε μέσα Σεπτεμβρίου. Και περιττό επίσης να ειπωθεί πως η τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα δεν φαίνεται να δυσαρεστεί τον Ζιπέ: δηλώνοντας «άνθρωπος της Δεξιάς αλλά ανοιχτός», ο δήμαρχος του Μπορντό έχει δηλώσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου πως θα καλοδεχόταν τόσο τους «απογοητευμένους του ολαντισμού» όσο και όσους τυχόν «ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου συνειδητοποιήσουν πως το πρόγραμμα αυτού του κόμματος μας οδηγεί κατευθείαν στον τοίχο». Στο πλευρό του Ζιπέ και απέναντι στον Σαρκοζί τάχθηκε ακόμα μία υποψήφια στην primaire της Δεξιάς, η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ. «Οι σαρκοζικοί υποψιάζονται τον Αλέν Ζιπέ ότι θέλει να κάνει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να ψηφίσουν. Εγώ λοιπόν υποψιάζομαι πως κάποιοι σαρκοζικοί θέλουν να κάνουν τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς να ψηφίσουν!» δήλωσε.