Δείχνοντας πως οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βρετανία για το διαζύγιο δεν θα είναι εύκολες, η γερμανίδα καγκελάριος δεν απομάκρυνθηκε από την στάση που εκφράζουν Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις της Ένωσης πως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνδέεται με την ελευθερία μετακίνησης.

«Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι πρόσβαση έχει η κάθε πλευρά στην αγορά της άλλης» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Μιλώντας την Πέμπτη σε συνάντηση με βιομηχάνους στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε το Brexit «ορόσημο για την ΕΕ».

Δείχνοντας τις επιδιώξεις της ευρωπαϊκής πλευράς, η Μέρκελ επανέλαβε τη γραμμή που έχουν εκφράσει και άλλοι στην νότια πλευρά της Μάγχης πως οι όροι του διαζυγίου θα πρέπει να διασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξει «συνέχεια».

«Εάν δεν πούμε ότι η πλήρης πρόσβασης στην ενιαία αγορά συνδέεται με την πλήρη αποδοχή της ελευθερίας μετακίνησης, τότε ο καθένας στην Ευρώπη θα αρχίσει να κάνει ό,τι θέλει» είπε χαρεακτηριστικά.

Το Λονδίνο έχει αναφέρει πως σκοπεύει να «πατήσει το κουμπί» του άρθρου 50, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι μέχρι τώρα αναφορές της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δείχνουν πως η βρετανική κυβέρνηση θα κινηθεί προς «σκληρό Brexit».