Στις αρχές της εβδομάδες περισσότερες από 100.000 γυναίκες της Πολωνίας, ντυμένες στα μαύρα, διαδήλωσαν κατά της πρότασης νόμου με τον οποίο θα απαγορευόταν πλήρως το δικαίωμα στην άμβλωση. Και χθες το πολωνικό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του νόμου, την οποία αρχικά είχε υποστηρίξει το υπερσυντηρητικό κυβερνών κόμμα. Τα πρώτα καλά νέα γι’ αυτόν τον αγώνα των γυναικών είχαν έρθει την προηγούμενη ημέρα, όταν και η πρόταση νόμου απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή της πολωνικής Βουλής έπειτα από μια συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από ένταση.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Βίτολντ Τσαρνέτσκι και στην επιτροπή δόθηκε μια πραγματική μάχη, καθώς από τα 31 μέλη τα 15 ψήφισαν υπέρ. Το σχέδιο νόμου είχε επίσης τη στήριξη της πανίσχυρης Καθολικής Εκκλησίας και διάφορων θρησκευτικών οργανώσεων. Η υπαναχώρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δείχνει επομένως ότι εκείνη η διαδήλωση των γυναικών με τα μαύρα είχε αποτέλεσμα. Χάρη σε αυτές τις 100.000 γυναίκες η Πολωνία απέφυγε τη διολίσθηση σε μια κατάσταση που θα την απομάκρυνε ακόμη περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες. Γιατί ο νόμος ήταν εκτρωματικός: προέβλεπε την απαγόρευση της διακοπής της κύησης σε όλες τις περιπτώσεις –ακόμη κι όταν η σύλληψη του εμβρύου ήταν αποτέλεσμα βιασμού η αιμομιξίας. Εξίσου αυστηρός ήταν απέναντι στους «παραβάτες», καθώς προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια τόσο για τις γυναίκες που θα επιχειρούσαν να υποβληθούν σε άμβλωση όσο και για τους γιατρούς που θα τις πραγματοποιούσαν.

Εάν η πρόταση γινόταν νόμος του κράτους, η Πολωνία θα αποκτούσε την πλέον σκληρή νομοθεσία στην Ευρώπη, ενώ έχει ήδη μια από τις πλέον αυστηρές καθώς η διακοπή της κύησης επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις –και σε αυτές δεν περιλαμβάνεται βέβαια μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το πρώτο μήνυμα υπαναχώρησης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη έστειλε ο υπουργός Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιάροζλαφ Γκόβιν: «Θα ήθελα να καθησυχάσω εκείνους που πιστεύουν ότι η άμβλωση θα απαγορευτεί πλήρως στην Πολωνία. Είναι βέβαιο ότι η πρόταση της πλήρους απαγόρευσης δεν θα περάσει. Είναι βέβαιο ότι η άμβλωση δεν θα απαγορεύεται σε περίπτωση βιασμού ή όταν απειλείται η ζωή ή η υγεία της γυναίκας» δήλωσε στη Βουλή. Ο ίδιος εξήγησε ποιος ήταν ο μοχλός της απόρριψης μιας πρότασης που είχε την υποστήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της Εκκλησίας αλλά και περίπου 500.000 πολιτών που τη στήριξαν με την υπογραφή τους. «Η κινητοποίηση μας προβλημάτισε» είπε. «Μας υπενθύμισε ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί».

Αυτό που ενδεχομένως προβλημάτισε εξίσου –αν όχι περισσότερο –την υπερσυντηρητική κυβέρνηση ήταν οι δημοσκοπήσεις. Σε μέτρηση που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την πρόταση, το κυβερνών κόμμα εμφανίστηκε να πέφτει κάτω από το 30% για πρώτη φορά μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 και του έδωσαν τη νίκη. Αντίθετα, η αντιπολίτευση που είχε ταχθεί κατά της πρότασης είδε τα ποσοστά της να εκτοξεύονται από το 20% στο 25%. Και φυσικά το πανηγύρισε δεόντως: «Τη Δευτέρα η “μαύρη διαδήλωση”, την Τρίτη η απόρριψη του νόμου. Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί» έγραψε στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του φιλελεύθερου κόμματος Σύγχρονο Καμίλα Γκασίουκ-Πιχόβιτς. Η ικανοποίησή της ως γυναίκας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κανείς πάντως δεν ξεχνάει στην Πολωνία ότι γυναίκα είναι και η Μπεάτα Σίντλο, η πρωθυπουργός μιας χώρας που λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε συνταχθεί με την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν στην ανάγκη μιας «πολιτιστικής αντεπανάστασης».