Το Brexit συνεχίζει να ταλανίζει τη βρετανική πολιτική ζωή. Χθες, έπειτα από άγριο διαπληκτισμό που είχαν σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ευρωβουλευτές και στελέχη του βρετανικού ξενοφοβικού κόμματος UKIP, του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασίλειου, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης σε σοβαρή κατάσταση ένας εξ αυτών, ο Στίβεν Γουλφ, που θεωρούνταν φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στη διάρκεια μιας έντονης φιλονικίας για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το UKIP, ο Γουλφ σπρώχτηκε άγρια από συνάδελφό του και χτύπησε το κεφάλι του σε ένα παράθυρο, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να πάθει κρίσεις επιληπτικού τύπου –σκηνή που κατέγραψαν και οι τηλεοπτικές κάμερες. Αλλες μαρτυρίες όμως αναφέρουν ότι υπήρξε ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων. Η γαλλική αστυνομία δεν ξεκίνησε έρευνα και, μέχρι στιγμής, θεωρεί το περιστατικό ως ένα συμβάν που απασχολεί μόνο το βρετανικό κόμμα.

Το UKIP, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκεται σε κρίση τόσο μετά τις αντιδράσεις για το Brexit όσο και επειδή ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ αποφάσισε να παραιτηθεί λίγο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου. Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του διαδόχου του ο Γουλφ είχε αποκλεισθεί από τη διαδικασία καθώς είχε καθυστερήσει για 17 λεπτά να υποβάλει την υποψηφιότητά του. Ομως πριν από δύο ημέρες το κόμμα βυθίστηκε σε χαοτική κατάσταση όταν η νέα ηγέτις Νταϊάν Τζέιμς παραιτήθηκε μόλις 18 ημέρες μετά την εκλογή της λέγοντας ότι δεν απολάμβανε τη στήριξη των στελεχών του, ούτε είχε τη δυνατότητα να προωθήσει αλλαγές στο κόμμα. Ο Γουλφ, ο οποίος είχε διατελέσει εκπρόσωπος του κόμματος επί Φάρατζ, εξαγρίωσε αρκετούς συναδέλφους του όταν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για να αντικαταστήσει την Τζέιμς αλλά παραδέχθηκε και ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το UKIP για να ενταχθεί στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα καθώς πιστεύει ότι, μέχρι στιγμής, η νέα κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι τα πηγαίνει πολύ καλά. Οπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση όπου τα πνεύματα οξύνθηκαν έπαιρναν μέρος και οι 22 ευρωβουλευτές του UKIP –το κόμμα είχε έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές του 2014, κερδίζοντας δύο έδρες περισσότερες από το Συντηρητικό και από το Εργατικό Κόμμα.

«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για το γεγονός ότι έπειτα από λογομαχία, που έλαβε χώρα στη διάρκεια συνεδρίασης ευρωβουλευτών του UKIP, ο Στίβεν Γουλφ κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του είναι σοβαρή» ανέφερε ο Φάρατζ σε δήλωσή του καθώς, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ανέλαβε και πάλι την ηγεσία του κόμματος προσωρινά. Η αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο Γουλφ έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποιος θρόμβος στον εγκέφαλο, ανακοίνωσε λίγο αργότερα εκπρόσωπος του κόμματος, διαψεύδοντας το στέλεχος του Κόμματος Ανεξαρτησίας Νιλ Χάμιλτον, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ ο Γουλφ, ο οποίος χθες συμπλήρωσε τα 49 του χρόνια, αφού ευχαριστεί τους υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ιατρικό προσωπικό και τους άλλους ευρωβουλευτές του UKIP που τον βοήθησαν, δηλώνει ότι είναι «ευτυχής» και «χαμογελαστός όπως πάντα». «Είμαι καθιστός και λένε ότι δείχνω καλά. Η μοναδική συνέπεια αυτή τη στιγμή είναι ένα μούδιασμα στην αριστερή πλευρά του προσώπου μου» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι παραμένει για νοσηλεία «για προληπτικούς λόγους».

Προσωρινά καθήκοντα

Πρακτικά, ο 53χρονος Νάιτζελ Φάρατζ, συνιδρυτής του UKIP, παραμένει πρόεδρος του κόμματος καθώς η αλλαγή της ηγεσίας δεν είχε ακόμη καταγραφεί επισήμως από τη βρετανική εκλογική επιτροπή. Οπως είπε, θα ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα αυτά μέχρι να εκλεγεί ένας νέος ηγέτης. Δεν παρέλειψε όμως να σχολιάσει ότι «το UKIP χωρίς ηγέτη τα πάει καλύτερα από το Εργατικό Κόμμα με ηγέτη», αναφερόμενος στην εσωκομματική κρίση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.