Μεγάλος χορηγός των εκστρατειών εκλογής των γενικών εισαγγελέων σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα την Wall Street Journal. Επικαλούμενη στοιχεία των ερευνών της, εφημερίδα αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ο αμερικανός μεγιστάνα, η οικογένειά του κι άνθρωποι του περιβάλλοντος του έδιναν δωρεές στο Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης από τη δεκαετία του ’80.

Ο Έρικ Σναϊντέρμαν, που ασκεί τα καθήκοντα του γενικού εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη κατά την περίοδο αυτή και προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Τραμπ.

«Τα χρήματα δίνονταν συχνά και όταν οι εταιρίες του Τραμπ είχαν ανοιχτές υποθέσεις στα αναφερόμενα εισαγγελικά γραφεία», αναφέρεται συγκεκριμένα στο δημοσίευμα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Reuters, ενώ το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ως επιχειρηματίας έχει κάνει δωρεές σε πολιτικούς. Επιμένει ωστόσο ότι η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, ανήκει σ’ ένα διεφθαρμένο σύστημα, στο οποίο πλούσιοι δωρητές ασκούν επιρροή στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, ενώ ο ίδιος, ως ξένο σώμα αυτού του συστήματος, μπορεί να διορθώσει την κατάσταση.

«Συνολικά, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δωρίσει ποσό περίπου 140.000 δολαρίων σε 12 πολιτικούς που ήταν υποψήφιοι ή διετέλεσαν γενικοί εισαγγελείς από το 2001 έως το 2014, σύμφωνα με τα έγγραφα των χορηγιών. Μερικοί από αυτούς, έχουν επιστρέψει τις χορηγίες», αναφέρει η Wall Street Journal.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Τραμπ χορήγησε χρήματα του ιδρύματός του προκειμένου να υποστηρίξει τη Γενική Εισαγγελέα της Φλόριντα Παμ Μπόντι που ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η Μπόντι σκεφτόταν να δρομολογήσει την έναρξη έρευνας γύρω από το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο Τραμπ», την επιχειρηματική προσπάθεια του Τραμπ να διαθέσει τις γνώσεις του στα μεσιτικά ζητήματα έναντι καταβολής διδάκτρων.

Ωστόσο, το Ίδρυμα Τραμπ πλήρωσε πρόστιμο 2.500 δολαρίων στις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ για τη δωρεά αυτή. Εκπρόσωπος των επιχειρήσεων Τραμπ δήλωσε στην Wall Street Journal ότι η δωρεά προερχόταν από τους προσωπικούς λογαριασμούς του Τραμπ κι ότι από λάθος υπαλλήλου εμφανίστηκε να προέρχεται από το ίδρυμα.

«Ο πατέρας μου πληρώνει τρομακτικά ποσά σε φόρους», επιμένει ο γιος του Τραμπ

Στο έτερο μέτωπο που άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα οι New York Times σχετικά με τη μη καταβολή φόρων από τον Τραμπ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 ετών, ο γιος του Έρικ επανήλθε στο θέμα για να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους ότι ο πατέρας του πληρώνει φόρους, και μάλιστα μεγάλους.

Μιλώντας στο CNN, ο Έρικ Τραμπ τόνισε συγκεκριμένα ότι η οικογένειά του πληρώνει «ένα τρομακτικό ποσό σε φόρους.