Σημαντική έλλειψη εργαζομένων καταγράφεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Γερμανία η ζήτηση αφορά κατά κύριο λόγο εργαζομένους με υψηλή εξειδίκευση, όπως είναι οι πάσης φύσεως μηχανικοί που θέλουν να εργαστούν στη βιομηχανία. Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι για παράδειγμα η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, η ζήτηση αφορά και λιγότερο εξειδικευμένους εργαζομένους που καλούνται να απασχοληθούν σε κλάδους όπως είναι η αγροτική παραγωγή. Οι ελλείψεις αυτές καταγράφονται επειδή τα τελευταία χρόνια πολλοί εργαζόμενοι από τις χώρες αυτές αποφάσισαν να μεταναστεύσουν προς τη Δυτική Ευρώπη, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Στη Γερμανία όλο και περισσότερες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση: δεν μπορούν να βρουν εξειδικευμένους μηχανικούς για να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως σημειώνει η «Wall Street Journal». Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται σε ηλεκτρολόγους μηχανικούς και σε μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: όπως εκτιμά η Ομοσπονδία Γερμανών Μηχανικών, οι εργοδότες στη Γερμανία φέτος θα ζητήσουν να καλύψουν περίπου 85.000 τέτοιες θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η προσφορά δεν αναμένεται να ξεπεράσει πολύ τις 73.000. Η ομοσπονδία εκτιμά μάλιστα ότι το άνοιγμα της ψαλίδας αυτής θα τριπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Οι ελλείψεις αναμένεται να αυξηθούν επίσης λόγω της δημογραφικής κατάστασης στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Εκεί από τα 1,7 εκατομμύρια μηχανικούς, το 37% έχει ηλικία άνω των 50 ετών.

Στην Ανατολική Ευρώπη η έλλειψη λιγότερο εξειδικευμένων εργαζομένων αποδίδεται στη φυγή τους προς τη Δύση, σύμφωνα με το Bloomberg. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι από την πτώση του κομμουνισμού μέχρι σήμερα η Πολωνία έχει χάσει 2,5 εκατ. εργαζομένους, η Ρουμανία 3,5 εκατ. και η Ουγγαρία 500.000 εργαζομένους. Πλέον η ανεργία στην Ουγγαρία είναι μόλις 4,9% και στην Τσεχία είναι 5,3%. Οι κενές θέσεις εργασίας στις δύο χώρες ανέρχονται σε 55.000 και 140.000 αντίστοιχα, με τους εργοδότες να προσφέρουν σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήσεις έως 20% για να προσελκύσουν εργαζομένους, αναφέρει το Bloomberg.