Αλλοι για Πειραιώς κι άλλοι για Θηβών

Δεν έχει σημασία που η Επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για να εκφράσει γνώμη σχετικά με τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών στο πρώην κτίριο του Κεράνη στη Θηβών, αποφάνθηκε αρνητικά. Ο Τρύφωνας θα πάει, ο κόσμος να χαλάσει. Διότι θα γλιτώσει, λέει το υπουργείο Οικονομικών, κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από ενοίκια και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών το έχει πάρει πατριωτικά το θέμα.

Μαθαίνω ότι μαζί με τον Αλεξιάδη στο ίδιο κτίριο θα στεγαστούν πλέον οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ (υπό τον Κώστα Χρήστου) και η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (υπό τον Γιώργο Βασιλειάδη). Οι τρεις τους έχουν εξαιρετικές σχέσεις.

Ο Γιώργος Πιτσιλής (ΓΓΔΕ) από την πλευρά του, τώρα που θα ηγείται και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ακούγεται ότι ψάχνει άλλο κτίριο. Κάποιος μου είπε ότι δεν θα ήταν άσχημη ιδέα η ΑΑΔΕ να εγκατασταθεί στο σημερινό κτίριο του ΣΔΟΕ στην Πειραιώς.

Η Πειραιώς από τη Θηβών είναι όσο μακριά χρειάζεται για να είναι ο εκάστοτε υπουργός και ο εκάστοτε διοικητής της ΑΑΔΕ μακριά κι αγαπημένοι.

Μίλα μου για ανάπτυξη

Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης το έχει ρίξει πολύ στην ανάπτυξη. Οπου σταθεί και όπου βρεθεί υπερτονίζει την αισιοδοξία του ότι η ανάπτυξη είναι προ των πυλών. Τι κι αν γίνεται ένας χαμός έξω από τα δικαστήρια όπου οι πρώτοι πλειστηριασμοί είναι γεγονός και έρχονται και άλλοι ως αποτέλεσμα του νέου πλαισίου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές στην πρώτη αξιολόγηση. Ο ίδιος ο υπουργός εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι το νέο καθεστώς στους πλειστηριασμούς προστατεύει την πρώτη κατοικία. Ελα όμως που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προστατεύει γενικά την πρώτη κατοικία αλλά μόνο την πρώτη κατοικία των πολύ φτωχών τμημάτων του πληθυσμού με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Με άλλα λόγια, όσοι δεν είναι πολύ φτωχοί αλλά απλώς φτωχοί την πάτησαν.

Save the day

Δεν ξέρω αν πρέπει να κρατήσουμε την ανάσα μας αλλά οφείλω να σας το μεταφέρω. Μου είπε αξιόπιστη πηγή ότι εκεί στις 17-18 Οκτωβρίου κάτι θα γίνει με τους φοροφυγάδες που θα χαλάσει κόσμος. Δεν ξέρω αν θα φέρουν πάλι καμιά λίστα από το εξωτερικό (γιατί έχουμε μόλις 1.270.000 ΑΦΜ για έλεγχο με βάση τις διάφορες λίστες) ή θα βγούνε στον αφρό τίποτα μεγάλα ψάρια.

Σκέφτομαι όμως λίγο πονηρά και το συνδέω με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13 με 16) και με την έλευση των δανειστών για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης (αν δεν στραβώσει τίποτα) εκεί στις 17-18. Μπορεί πάλι να κάνω και λάθος. Να μη συνδέεται με τίποτε από τα παραπάνω και να είναι τυχαίο. Αλλά τα τυχαία στην πολιτική συνήθως είναι γκάφες.
Κολλημένοι με το τάμπλετ

Μου έκανε τεράστια εντύπωση η προσήλωση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και

του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Σπένσερ Νικολάου Κουίκ στο τάμπλετ τους (ο καθένας

το δικό του για να μην υπάρχει παρεξήγηση) στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία

για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, για να παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης (σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ

και την Κομισιόν) για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στις ομιλίες τους, τα τσιτάτα περίσσευαν για το πώς

θα χτυπηθεί αλύπητα η διαφθορά. Την υπόλοιπη ώρα, τάμπλετ.