Project Syndicate

Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο G20 τον προηγούμενο μήνα, οι παγκόσμιοι ηγέτες παρουσίασαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για μια «νέα εποχή παγκόσμιας ανάπτυξης». Oμως δεν υπολόγισαν κάτι: το πώς θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα.

Σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες η ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στη βιομηχανία. Στην Ανατολική Ασία μάλιστα οι πολιτικοί έχουν δώσει κίνητρα ώστε οι εταιρείες να κυνηγούν υψηλότερα κέρδη, φτάνει αυτά να διοχετεύονται σε επενδύσεις. Η ανισότητα ανάμεσα στα κέρδη και τις επενδύσεις είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τη χαμηλή ανάπτυξη στις προηγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η εταιρική κερδοφορία αυξάνεται σταθερά, αλλά τα κέρδη διοχετεύονται σε αυξημένα μερίσματα, επαναγορές μετοχών, συγχωνεύσεις και εξαγορές. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές ροές έχουν προκαλέσει μακροοικονομικά σοκ που τροφοδοτούν την αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα αυτή μειώνει τον επενδυτικό ορίζοντα των επιχειρήσεων.

Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στη σχέση κερδών και επενδύσεων με τη χορήγηση κινήτρων και την υιοθέτηση των απαραίτητων πολιτικών. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα ώστε να διασφαλίζεται ότι ο δανεισμός θα χορηγείται για επενδύσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και για όλες τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και των μικρομεσαίων. Οι κυβερνήσεις μπορούν να προχωρήσουν στις δικές τους επενδύσεις, ιδιαίτερα σε υποδομές, οι οποίες θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα ενισχύσουν την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα. Επίσης χρειάζονται μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φυγής κεφαλαίων.

Ο Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ είναι διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Αναπτυξιακών Στρατηγικών στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη