Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφορά όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εκπομπές των οχημάτων είναι υπεύθυνες για 75.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ Βασιλική Ασημακοπούλου, η ρύπανση από τα οχήματα είναι σταθερό πρόβλημα για την Αττική.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης γιγαντώθηκε το πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια καθώς πολύς κόσμος αναγκάστηκε να καίει στο τζάκι ό,τι βρίσκει μπροστά του. Οπως αναφέρει ο πνευμονολόγος και διευθυντής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Παναγιώτης Μπεχράκης, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων και για καρδιακά προβλήματα.

Και πρόκληση τροχαίων. Η ρύπανση μάλιστα έχει κατηγορηθεί ότι ευθύνεται και για την πρόκληση τροχαίων. Οπως έχει γίνει γνωστό, επιστήμονες από την London School of Economics παρατήρησαν – εξετάζοντας στοιχεία μιας πενταετίας – ότι αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) κατά μόλις ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα συνοδευόταν από αύξηση κατά 2% στα τροχαία δυστυχήματα των αστικών κέντρων.

Κατά τους ερευνητές δεν είναι ξεκάθαρο πού ακριβώς οφείλεται αυτή η συσχέτιση, αλλά ενδέχεται να παίζουν ρόλο οι επιδράσεις του αερίου στις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Το διοξείδιο του αζώτου παράγεται από οχήματα που καίνε μεταξύ άλλων ντίζελ. Μάλιστα, πρόβλημα αντιμετωπίζουν τόσο το Λονδίνο όσο και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.