Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, πολιτιστικές παρεμβάσεις, στρογγυλές τράπεζες, εκπαιδευτικά προγράμματα, πετάνκ. Με σκηνή τους δρόμους του αθηναϊκού κέντρου ανεβαίνουν αυτές οι άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο καλλιτεχνικές δράσεις έως τις 16 Οκτωβρίου. Το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», το πολυφεστιβάλ που ετοιμάζει το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, επιστρέφει για τέταρτη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, για να σκορπίσει έστω και για λίγο έναν γαλλικό αέρα σε προβληματικές γειτονιές.

Κάτω από την Πλατεία Ομονοίας, γύρω από την Πλατεία Βάθη και την Πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι τον Σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα, ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός συναντάται με την ελληνική λαϊκή παράδοση και τις κουλτούρες των μεταναστευτών μέσω μιας σειράς δημιουργικών εκδηλώσεων με δωρεάν είσοδο για το κοινό ή μικρό εισιτήριο κατά περιπτώσεις. «Επιστρέφοντας το 2010 στην περιοχή του Κέντρου και θέλοντας να βάλω το χέρι μου στον εξωραϊσμό του, αναζητούσα ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τους κρυμμένους θησαυρούς του. Και η αφορμή προέκυψε από τους δρόμους με γαλλικά ονόματα. Κουβαλούσα και μέσα μου τον νόστο του Παρισιού γιατί είχα σπουδάσει εκεί και βρήκα ένα βήμα για να τον αναδείξω μαζί με μια γενιά εναλλακτικών καλλιτεχνών», δηλώνει στα «Πρόσωπα» ο Μάριος Στρόφαλης, μουσικοσυνθέτης και διευθυντής του φεστιβάλ.

Στις 10 ημέρες της φετινής διοργάνωσης θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία, αναδεικνύοντας μια εξευρωπαϊσμένη πλευρά της πρωτεύουσας και των δημιουργικών πυρήνων της. «Σκοπός μας είναι να ανεβάσουμε τον πήχη της πολιτιστικής υπεραξίας της Αθήνας πέραν των αρχαιολογικών ευρημάτων, σε συντονισμό με την υπόλοιπη κοινωνία και τους θεσμικούς ή μη φορείς της» τονίζει ο Στρόφαλης.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ. Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει αύριο η δράση «Η Μονμάρτρη στον πεζόδρομο της Μαιζώνος» που διοργανώνεται σταθερά την πρώτη Κυριακή του φεστιβάλ. Ομάδες κρουστών, facepainting, χορευτικά δρώμενα, υπαίθριες συναυλίες και εικαστικές παρεμβάσεις φιλοδοξούν να γεμίσουν με ζωή τον συνήθως έρημο πεζόδρομο του Μεταξουργείου. «Υπό άλλες συνθήκες το πρόγραμμα θα ήταν υπερβολικό για ένα δίωρο που διαρκεί. Αλλά τώρα θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κίνηση στον δρόμο που δεν έχει τέτοια τύχη τον υπόλοιπο χρόνο και να δώσουμε ένα γραφικό, όμορφο και οικογενειακό κλίμα» παραδέχεται ο Δημοσθένης Βουγιούκας, υπεύθυνος των δράσεων στους δρόμους.

Μπορεί η συγκεκριμένη περιοχή να μη θυμίζει την παρισινή γειτονιά αλλά με μερικές μικρές πινελιές και παρεμβάσεις το φεστιβάλ φτιάχνει μια διαφορετική ατμόσφαιρα που συχνά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες επιζητούν. «Το φεστιβάλ κουβαλάει μια belle époque αίσθηση, οπότε κι εμείς παίρνουμε έμπνευση από τις γραφικές σκηνές και καταστάσεις με φόντο τη Μονμάρτρη. Ετσι, προσπαθούμε να φτιάξουμε μια αθηναϊκή αναπαράστασή της, ζωντανή, με κόσμο και ζωγράφους» τονίζει ο Βουγιούκας. Σ’ αυτό το εγχείρημα, βασικό ρόλο παίζουν οι εικαστικοί του δρόμου που θα σχεδιάζουν τη Μονμάρτρη και τον κόσμο της αλλά κι άλλοι εικαστικοί δημιουργοί που θα ζητούν από περαστικούς να βάλουν την προσωπική τους πινελιά στην αντιγραφή έργων διάσημων γάλλων ζωγράφων.

Οταν πια οι ζωγράφοι θα μεταφέρουν το καβαλέτο τους σε άλλη γειτονιά, στην περιοχή θα μείνει η ανάμνηση της δράσης αλλά και μια σπίθα ικανή να βάλει φωτιά στη μίζερη καθημερινότητά της. «Μιας και το φεστιβάλ είναι υψηλότερου επιπέδου, έχει βοηθήσει τη γειτονιά να είναι πιο ασφαλής και δημιουργεί κίνηση με κόσμο όχι μόνο από εδώ αλλά από όλη την Αθήνα. Τα προβλήματα μπορεί να συνεχίζουν να φαίνονται αλλά τουλάχιστον ο επισκέπτης αλλάζει σιγά σιγά γνώμη και δεν θεωρεί τη ζώνη αυτή κακόφημη» καταλήγει ο Βουγιούκας.