Μήπως ο λαβύρινθος όπου ζούσε ο Μινώταυρος δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας; Μπορεί το δίκτυο από τεχνητές υπόγειες σήραγγες που έχουν ερευνηθεί ελάχιστα στο κέντρο της Κρήτης να αποτελεί την αιτία που γέννησε τον μύθο; Ποιοι απειλούν το ορυχείο με τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού του Αφγανιστάν και πάνω από 400 αγάλματα του Βούδα; Και τι θα συμβεί αν ανασκαφεί πλήρως, καθώς σήμερα γνωρίζουμε μόνο το 10% της συνολικής του έκτασης; Ποια ήταν η Ρώμη της Αφρικής που οι Ελληνες θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν για πρώτη φορά και σε ποια ήπειρο βρισκόταν το Βασίλειο της Νυχτερίδας; Ερωτήσεις που κρύβουν μυστήριο. Οι απαντήσεις θα αποκαλυφθούν στη μεγάλη οθόνη μέσα από συγκλονιστικά ταξίδια ανά την υφήλιο, εντυπωσιακές ανακαλύψεις, αρχαιολογικές περιπέτειες, αλλά και διαδρομές στη νεότερη παράδοση στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου και Πέρα Από τη Μεσόγειο «Αγών», η οποία συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας και θα φιλοξενηθεί και στις δύο αίθουσες προβολών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Στη φετινή διοργάνωση του μοναδικού στο είδος του φεστιβάλ στην Ελλάδα θα προβληθούν 103 ταινίες από 17 χώρες (Ελλάδα, Αυστραλία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία), τόσο στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα –στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχουσες ταινίες διεκδικούν τα οκτώ καθιερωμένα βραβεία (μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής, αρχαιολογικής ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, πρωτοτυπίας, ιστορικής ταινίας, εκπαιδευτικής ταινίας) και το νέο βραβείο ενάλιας αρχαιολογίας Francesco Alliata, το οποίο θεσπίζεται στη μνήμη του πρωτοπόρου που κατασκεύασε την πρώτη υποβρύχια κινηματογραφική μηχανή το 1946 –όσο και στο πληροφορικό τμήμα του φεστιβάλ, οι οποίες μπορούν εξίσου με εκείνες του διαγωνιστικού τμήματος να διεκδικήσουν το βραβείο κοινού.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ. Την κριτική επιτροπή αποτελούν η σκηνοθέτρια και πρόεδρος του φεστιβάλ «Αγών» Μέμη Σπυράτου –η οποία και εμπνεύστηκε το φεστιβάλ ύστερα από πολλαπλές βραβεύσεις δικών της ταινιών στο εξωτερικό και κατάφερε να το υλοποιήσει με τη συμβολή της δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Λένας Σαββίδη (η οποία παραμένει στην οργανωτική επιτροπή ως διευθύντρια μαζί με τη γενική γραμματέα Μαρία Παλάτου) και της αρχαιολόγου Αννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» -, ο παραγωγός του BBC Tόνι Κόε, ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κομνηνός και ο κινηματογραφιστής – διευθυντής φωτογραφίας Διονύσης Πετρόπουλος.

Ο τελευταίος μάλιστα είναι κι ο επιμελητής της έκθεσης σκίτσων του Φωκίωνα Δημητριάδη υπό τον τίτλο «Φωκίων Δημητριάδης: Το μεγάλο ευρυγώνιο μάτι (Κωνσταντινούπολη 1894 – Αθήνα 1977)», η οποία θα φιλοξενηθεί παράλληλα με τον «Αγώνα» στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και θα συνοδεύεται από την προβολή ομώνυμης ταινίας που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου.

info

Η 10η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου και Πέρα Από τη Μεσόγειο «Αγών» ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου στις 16.45 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός). Προβολές καθημερινά 12.00-23.00. Σάββατο και Kυριακή από τις 10.00. Εισιτήρια: 5 ευρώ (ζώνη προβολής), 8 ευρώ (ημερήσιο), 50 ευρώ (εβδομαδιαίο). Εως 23 Οκτωβρίου. Το πλήρες πρόγραμμα http://agon.archaiologia.gr