Σε αυτόν τον διαγωνισµό η γεύση είναι το παν. Μπορεί κάποιος να σερβίρει αστακό, κάποιος άλλος χόρτα. Ενα πιάτο να είναι πανέµορφο και κάποιο άλλο οπτικά µέτριο. Τον νικητή θα κρίνουν η γεύση και η ιδέα πίσω από τη δηµιουργία του. Στον φετινό, δεύτερο παγκόσµιο διαγωνισµό S. Pelegrino Young Chef 2016 για νέους σεφ (µε χιλιάδες συµµετοχές) διακρίθηκαν δύο Ελληνες µεταξύ 100 συναδέλφων τους που βρέθηκαν στον ηµιτελικό από 20 γεωγραφικές περιοχές που καλύπτουν όλο τον πλανήτη, από τη Γη του Πυρός µέχρι και την Ιαπωνία. Στον διαγωνισµό συµµετέχουν τα µεγαλύτερα µαγειρικά ταλέντα του κόσµου µέχρι 30 ετών.

Τις µεσογειακές χώρες, µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Μπίλλης, head chef στο εστιατόριο Botrini’s (ένα αστέρι Michelin) του Εκτορα Μποτρίνι. Ο επίσης Ελληνας Γιώργος Κατάρας, σεφ στο εστιατόριο Fera (ένα αστέρι Michelin) του Samon Rogan, θα εκπροσωπήσει το Ηνωµένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Το πιάτο του Νίκου Μπίλλη ονοµάζεται Νόστιµον Ηµαρ (η ηµέρα της επιστροφής, η λέξη νόστος έχει κοινή ρίζα µε το νόστιµο).

Ο κ. Μπίλλης έχει δηµιουργήσει τη σύνθεση πιάτων του µε υλικά που έχουν βαθιές ρίζες και ιστορία από την Αρχαία Ελλάδα. Ελαιόλαδο από την Κρήτη, λούπινα από την Πελοπόννησο, αβγοτάραχο από το Μεσολόγγι, σταφίδες από την Κόρινθο, φούσκες από την Κάλυµνο, τσιγαρέλι από το Ιόνιο, παλαµίδα από τον Βόλο (από όπου και κατάγεται), τσιτσίραβλα από το Πήλιο και πετιµέζι από την Αλεξανδρούπολη. Με αυτά και άλλα γνήσια ελληνικά υλικά, όπως ο καφές, δηµιούργησε δύο πιάτα που συνδυάζονται σε γεύσεις και αρώµατα, και θα τα σερβίρει στους κριτές του µεγάλου διαγωνισµού που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου στο Μιλάνο.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ. Ο Γιώργος Κατάρας µε καταγωγή από το Μενίδι και άκρως καλλιτεχνικό γονιδίωµα (πατέρα µουσικό και µητέρα ζωγράφο) εγκατέλειψε τις σπουδές του στη µουσική για να γίνει µάγειρος. Πήγε στη Le Monde και οι δάσκαλοί του τον συµβούλεψαν να φύγει όσο το δυνατόν συντοµότερα στο εξωτερικό. Το 2012, σε ηλικία 23 ετών, πήγε στο Λονδίνο και άρχισε να εργάζεται σε µεγάλα εστιατόρια όπως το διάστερο του Αρνό Μπίνιον.

Στον ηµιτελικό εκπροσώπησε την Αγγλία µε το πιάτο Whole Turbot (ολόκληρο καλκάνι), µε την ιδέα του να βασίζεται στο νέο µαγειρικό ρεύµα που ονοµάζεται Zero Wastage (µηδενική απώλεια), δηλαδή δεν πετάµε από πουθενά τίποτα. «Αυτό που κάνει το πιάτο µου να ξεχωρίζει είναι η καινοτόµος και οικολογική ιδέα. Το θέµα δεν είναι απλώς να µαγειρεύεις. Αλλά να σέβεσαι και το ζώο ή το φυτό που χρησιµοποιείς στις δηµιουργίες σου. Δεν µπορείς να πετάς το 70% από το ψάρι και το 85% από τα πουλερικά. Κάθε κύτταρο έχει αξία, γευστική και διατροφική», µου εξηγεί ο ίδιος.