«Τελικά είχε δίκιο για τις γυναίκες» πιθανόν να σκέφτεται τις τελευταίες ημέρες ο γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ για τον συμπατριώτη του Φρίντριχ Νίτσε, απολαμβάνοντας μεγάλες ρουφηξιές από την αγαπημένη του βαυαρική μπίρα.

Ο Νίτσε θεωρούσε τις γυναίκες ως το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος του Θεού. «Και των Ολυμπιακών Αγώνων» υπαγορεύει η μύχια σκέψη στον άλλοτε ολυμπιονίκη της ξιφασκίας.

Η παρουσία των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκαλούσε ανέκαθεν μορφασμούς απέχθειας στο ισχυρό φύλο.

Από την Καλλιπάτειρα στην αρχαιότητα μέχρι τη Σταμάτα Ρεβίθη στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896, οι γυναίκες παρέμεναν εκτός του περιχαρακωμένου κατεστημένου των ανδρών.

Ακόμα και σήμερα η ανισότητα είναι εμφανής. Από τα 15 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) μόλις τα τρία είναι γυναίκες. Τα αγωνίσματα των ανδρών είναι 161 έναντι 145 των γυναικών και των μεικτών, ενώ στους τελευταίους Αγώνες του Ρίο η αναλογία αθλητών – αθλητριών ήταν 55-45. Εξυπακούεται ότι στα 122 χρόνια ζωής της ΔΟΕ δεν εξελέγη ποτέ γυναίκα πρόεδρος.

Για όλα τα προαναφερθέντα δύο γυναίκες φαίνεται πως αποφάσισαν να πάρουν το αίμα τους πίσω.

Την αρχή έκανε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Ρώμης, η Βιρτζίνια Ράτζι που σήκωσε ανάστημα στο ιταλικό κατεστημένο αποσύροντας την υποψηφιότητα της Αιώνιας Πόλης από τη διεκδίκηση της διοργάνωσης του 2024.

Πριν καλά καλά οι Αθάνατοι συνέλθουν από το σοκ, ήρθε να τους αποτελειώσει η επίσης πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε.

Με σπουδές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου στις Τέχνες και στην Κοινωνιολογία, η 64χρονη γιαπωνέζα πολιτικός χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και απαίτησε να μειωθεί το κόστος των Αγώνων του 2020 στην ιαπωνική πρωτεύουσα, που ήδη έχει τετραπλασιαστεί από τις αρχικές εκτιμήσεις φθάνοντας τα 20 δισ. ευρώ. Η Κόικε ζήτησε να αλλάξουν τα σχέδια και να αντικατασταθούν πολλές από τις μόνιμες κατασκευές από πρόχειρες, κάνοντας τον Μπαχ να κοκκινίσει από το κακό του. Νάρε σούσι ντελίβερι στη ΔΟΕ.