Στα οκτώ χρόνια τής έως τώρα θητείας του στο τιμόνι της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δει να περνούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου 5 πρωθυπουργοί. Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς και τώρα Τσίπρας. Με όλους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να αποφύγει μεγάλες αναταραχές στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες με την αντιπαράθεση Εκκλησίας – Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ενδεικτικό της πρακτικής που ακολουθεί. Εδειξε το «αυστηρό» του πρόσωπο: επιτέθηκε φραστικά στον Νίκο Φίλη, αλλά στο τέλος συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεχιστεί ο διάλογος και να πέσουν οι τόνοι για τα Θρησκευτικά. Ο συμβιβασμός –αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο –οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοσυγκρασία του. Υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά δεν επιθυμεί ακραίες αντιπαραθέσεις. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως το «ειρήνη ημίν» για τα Θρησκευτικά επετεύχθη χάρη στη θερμή σχέση που διατηρεί ο Ιερώνυμος με τον Αλέξη Τσίπρα.

Καλή ήταν η «χημεία» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Εντούτοις, το 2012, στην Ιεραρχία ο Ιερώνυμος σ’ έναν «εξάψαλμο» προς την κυβέρνηση διαμαρτυρόταν για τη φορολόγηση των ιδρυμάτων της Εκκλησίας και για τη «δαιμονιώδη γραφειοκρατία» που φρενάρουν επενδύσεις της.

Το χαμηλών τόνων προφίλ του και η αφοσίωσή του στη στήριξη των αδυνάμων –κυρίως την περίοδο της κρίσης –είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί από την κεντρική πολιτική σκηνή να επιθυμούν τη συνεργασία μαζί του. Χαρακτηριστικό είναι πως τον Σεπτέμβριο του 2013 το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής πέρασε για πρώτη φορά γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Αλλά και με τον προηγούμενο πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, ο Αρχιεπίσκοπος είχε καλή επικοινωνία. Επί κυβέρνησης Σαμαρά ιδρύθηκε η εταιρεία για την από κοινού αξιοποίηση με την Πολιτεία της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής.