Αρνητική ήταν η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ στο αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου να κληθεί εκ νέου ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς αλλά και ο διευθυντής ειδήσεων του Mega Μανώλης Καψής.

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι είναι αναγκαία η παρουσία του ιδιοκτήτη του Alpha, ύστερα από όσα κατήγγειλε –από την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη –για deal εκχώρησης πολιτικών εκπομπών και του πολιτικού κομματιού των ειδήσεων του σταθμού που του προτάθηκε.

«Δεν θα γίνει η Επιτροπή μας πρωινάδικο. Ο κ. Κοντομηνάς ήρθε εδώ και κατέθετε επί εννέα ώρες και αυτά που είπε δεν έχουν σχέση με την Εξεταστική» ήταν η απάντηση του Σπύρου Λάππα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό το πρωινάδικο παρακολουθεί το Μαξίμου, κύριε συνάδελφε. Ο κ. Καρανίκας δεν μας το έλεγε; Τι είναι αυτά που λέτε τώρα; Αυτό το πρωινάδικο βλέπει το Μαξίμου» ήταν η άμεση απάντηση του Λοβέρδου, ο οποίος αναφερόταν προφανώς στα παλαιότερα τιτιβίσματα του πρωθυπουργικού συμβούλου που δηλώνει θαυμαστής της Μενεγάκη.

«Νομίζω ότι έχετε ξεπέσει σε ένα επίπεδο το οποίο δεν σας αντιστοιχεί» ήταν η απάντηση του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλου. Με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να του υπενθυμίζει ότι το επίπεδο χαμήλωσε με την αναφορά Λάππα, ο οποίος είπε για την Εξεταστική Επιτροπή ότι είναι «εκπομπή». Το αίτημα πάντως για την κλήση του Κοντομηνά δεν αποκλείεται να τεθεί και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία –όπως υποστήριξαν χθες βουλευτές της μειοψηφίας –είναι περισσότερο αρμόδια.

«Υπάρχουν λύσεις για το Mega»

Χθες πάντως στην Εξεταστική κατέθεσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τηλέτυπος, Ηλίας Τσίγκας. Οπως υποστήριξε, στην εταιρεία από την ίδρυσή της έως και το 2008 δεν υπήρχε θέμα δανεισμού. «Το 2008 έσοδα 180 εκατ. ευρώ και κέρδη 38,8 εκατ. ευρώ» είπε. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως όταν ήρθε η κρίση και συγκεκριμένα την περίοδο 2009 – 2012 «μπήκαμε σε ζημιογόνα περίοδο, αφού χάσαμε το 54% των εσόδων μας. Εγιναν προσπάθειες μείωσης δαπανών επιτυχημένες, αλλά η τάση μείωσης τζίρου ήταν μεγαλύτερη».

Ο Τσίγκας υποστήριξε ακόμη ότι τα δάνεια του καναλιού εξυπηρετούνταν κανονικά έως το 2015 καθώς και ότι η ακύρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου προκάλεσε την καταγγελία του δανείου, με αποτέλεσμα η εταιρεία να στερείται ρευστότητας.

Ωστόσο επισήμανε ότι οι τράπεζες με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα δεν άφησαν περιθώριο στους μετόχους να σκεφτούν τα επόμενα βήματα, ενόψει και της νέας κατάστασης με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε ένα μέρος των χρημάτων που πάνε στην τράπεζα να πηγαίνουν για την πληρωμή των εργαζόμενων, προμηθευτών, των Ταμείων και της εφορίας για να συνεχίσει το Mega να λειτουργεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο θα δοθεί χρόνος και στους μετόχους να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

«Αδεια δεν έχει πάρει, αλλά δεν χρειάζεται να σβήσει το Mega. Υπάρχουν εναλλακτικές μέσω συνδρομητικής ή ιντερνετικής τηλεόρασης» υπογράμμισε.

Ποπ κορν

Την ερχόμενη Τρίτη θα καταθέσει στην Εξεταστική ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και την επομένη ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης. «Θα είναι ένα διήμερο για ποπ κορν» εκτίμησε, μιλώντας χθες σε πηγαδάκι με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος.