Παρότι οι νησιώτες στο Αιγαίο αποτελούσαν φαβορί για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης, το βραβείο δόθηκε στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος εργάστηκε για την ιστορική συνθήκη ειρήνευσης που έχει στόχο να βάλει τέλος στον 50ετή αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με τους αντάρτες του FARC.

Επικαιρότητα

Τα τελευταία χρόνια η Νορβηγική Επιτροπή συνηθίζει να απονέμει το Νομπέλ σε διαδικασίες εν εξελίξει προκειμένου να ενθαρρύνει την ολοκλήρωσή τους (στην επιθεώρηση των πυρηνικών, στην κλιματική προστασία ή στις προσπάθειες για κοινωνική ειρήνη στην Τυνησία).

Ετσι και φέτος η επιλογή αφορά την ιστορική συμφωνία, που υπεγράφη μόλις πριν από δύο εβδομάδες από τον πρόεδρο Σάντος και τον ηγέτη των κολομβιανών ανταρτών Ροντρίγκο Λοντόνιο.

Βέβαια την περασμένη Κυριακή στο σχετικό δημοψήφισμα οι Κολομβιανοί οριακά απέρριψαν τη συμφωνία, όμως ακριβώς γι’ αυτό, αναφέρει η Επιτροπή, χρειάζεται «να γίνει σεβαστή και οι δύο πλευρές να μοιρασθούν την ευθύνη ώστε να προχωρήσουν εποικοδομητικά στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

Συνυποψήφιοι

Μαζί με τους Κολομβιανούς και τους δικούς μας ψαράδες της Συκαμιάς και «γιαγιάδες της Λέσβου» ισχυρές πιθανότητες για να τιμηθούν είχαν τα Λευκά Κράνη, μια ομάδα εθελοντών που διασώζει παγιδευμένους στα ερείπια της Συρίας.