Κανείς δεν βγήκε πιο πληροφορημένος απ’ ό,τι μπήκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία είχε κληθεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ώστε να δώσει εξηγήσεις για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και τον έλεγχο των πόθεν έσχες των νέων υπερθεματιστών.

Κι αυτό γιατί κυβέρνηση – αντιπολίτευση είπαν πάνω-κάτω τα γνωστά. Ο Παππάς δηλαδή υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού, δηλώνοντας υπερήφανος τόσο για τη διαδικασία όσο και για το τίμημα και ζήτησε εκ νέου συνεννόηση από τα κόμματα για τη σύσταση του ΕΣΡ. Η αντιπολίτευση επέμεινε στις κατηγορίες περί «διαβλητού διαγωνισμού» και δεν έλαβε καμία καινούργια απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε.

Οι αντιπαραθέσεις της χθεσινής συνεδρίασης ωστόσο είχαν κάτι από την ένταση της προηγούμενης Βουλής. Παρά τις καταγγελίες της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία πως «υπήρξαν διαρροές ότι η ατμόσφαιρα της συνεδρίασης θα είναι ηλεκτρισμένη» –λες και χρειάζεται μεγάλο δημοσιογραφικό κριτήριο για να πει ή να γράψει κανείς ότι μία συνεδρίαση για ένα θέμα που πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα και στην οποία συμμετέχουν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Νίκος Παππάς και ο Μάκης Βορίδης θα είναι εκρηκτική -, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε πράγματι στα ύψη.

«Μην πουλάτε σανό»

Χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου ο Βαγγέλης Βενιζέλος ρώτησε τον υπουργό Επικρατείας αν έχει αποσπάσει και την αρμοδιότητα του ΕΣΡ για τον έλεγχο των τηλεοπτικών εκπομπών. «Εγώ, τον τελευταίο καιρό, έχω απομακρύνει τα παιδιά μου από την τηλεόραση» του απάντησε ο Παππάς, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιμένει «για τα δικά μας παιδιά τόσα χρόνια τι λέτε;».

Η απάντηση του υπουργού ήταν «δεν είχα τηλεόραση». «Μην πουλάτε σανό στην Επιτροπή» είπε ο Βενιζέλος, ενώ σε άλλο σημείο κατηγόρησε τον Παππά ότι «μιλάτε για δολοφονία χαρακτήρων, εσείς που έχετε δολοφονήσει τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων και τον πολιτικό πολιτισμό».

Συνέχεια «βλέπει» ο Βορίδης

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών του υπουργού και η δημιουργία προκαταρκτικής επιτροπής. Αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα Βορίδη, ο οποίος δεν απέκλεισε τίποτα μετά το τέλος της συνεδρίασης και υποστήριξε πως «όλα θα εξεταστούν τη χρονική στιγμή που πρέπει» –δηλαδή όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. «Οταν ελέγχονται ποινικά οι υπό τον κύριο Παππά, ο οποίος έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη, τότε σαφώς και θα διερευνηθούν τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Παππάς σε γραπτή δήλωσή του κατηγορεί τη ΝΔ ότι «κινείται ως ένα διαπλεκόμενο Γραφείο Τύπου των καναλαρχών, με έντονη οσμή ακροδεξιάς».

Ο ακούραστος

Τείνει να αλλάξει τις κοινοβουλευτικές παραδόσεις. Αν και πρώην πρωθυπουργός είναι καθημερινά στη Βουλή. Εχει καθημερινά συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που ζητούν να τον δουν και συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες στην Ολομέλεια, όπως π.χ. από τον αγιασμό μέχρι την τιμητική εκδήλωση για τα μέλη της εθνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο λόγος για τον Αντώνη Σαμαρά, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στο ισόγειο του Κοινοβουλίου δίπλα ακριβώς από τα γραφεία των δημοσιογράφων –αρκετά δύσκολο λοιπόν να ξεφύγει από το άγρυπνο βλέμμα τους.

Στην αρχή οι περισσότεροι νόμισαν πως η συνεχής παρουσία του ήταν απλή σύμπτωση. Σύντομα όμως διαψεύσθηκαν, αφού πλέον τον βλέπουν κάθε μέρα. Δεν ξέρω πού θα οδηγήσει αυτό κι αν «σκαρώνει» κάτι ο Μεσσήνιος –δεδομένου ότι και το επιτελείο του είναι σε διαρκή επαγρύπνηση. Με βεβαιότητα πάντως ο Σαμαράς έχει κερδίσει στη Βουλή το παρατσούκλι «Ακούραστος».
Στο κόκκινο
Κουίζ απ’ τα άγραφα ή μάλλον τα απλήρωτα. Σε ποια εφημερίδα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση μισθοδοσίας –ώς και επτά μήνες; Με αποτέλεσμα να είναι στο κόκκινο η σύνταξη –αν μη τι άλλο γιατί προς τα εκεί στρέφονται οι πόροι λόγω της εμμονής με τα ηλεκτρονικά μέσα. Κάπως έτσι η ελλειμματική αριθμητική των πληρωμών οδήγησε, λέγεται, στο να αποκαλυφθεί η πολιτική αριθμητική με αποτέλεσμα εγκεφαλικά στα κεντρικά του συστήματος. Ομολογουμένως, το αίνιγμα αυτό διαπνέεται από το άρωμα της εποχής…

Υπέρλαμπρη στιγμή

Κρίνοντας από την αναφορά της Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η έφοδος των Αρχών στα γραφεία της εταιρείας της μάλλον δεν ήταν η πιο λαμπρή στιγμή του κράτους δικαίου. Η καταγγέλλουσα απαριθμεί ουσιώδεις ελλείψεις και τυπικές παραβάσεις, ζητώντας να αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες. Ηταν πάντως μια υπέρλαμπρη στιγμή του παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ το οποίο δημοσιοποίησε πάραυτα τον έλεγχο –για να μη σας πω ότι τον είχε ήδη προαναγγείλει…