Τον μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο, δηλαδή το βουλγαρικό σημείο στο τριεθνές Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας στον Εβρο, επέλεξε ο επίτροπος Μετανάστευσης για να παρουσιάσει –μαζί με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ –τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, το νέο όργανο δηλαδή που θα αντικαταστήσει την –αρκετά προβληματική, είναι η αλήθεια –Frontex.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η δημιουργία του νέου οργανισμού είναι «σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενωμένη» και μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις προκλήσεις που δημιουργεί η μεταναστευτική κρίση.

Καθήκον του νέου φορέα θα είναι η φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και θα μπορεί να επεμβαίνει, εάν και εφόσον προκύψει θέμα προσφυγικών ροών και εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια. Ο νέος φορέας θα έχει δύναμη 1.500 στελεχών και κάθε χώρα θα είναι υποχρεωμένος να συνεισφέρει σε προσωπικό και τεχνικά μέσα.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν οι αρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι παρότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε 100 μέτρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα, η πλευρά της γειτονικής χώρας εκπροσωπήθηκε μόνο από στελέχη αστυνομικών Αρχών.