Δέκα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τότε που αποκαλύφθηκε η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Μία ιστορία που ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη, αλλά χωρίς να καταστεί εφικτό να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν οι δράστες. Και τώρα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία-Σοφία Βαΐτση, αποτιμώντας τα στοιχεία της έρευνας του επίκουρου ανακριτή κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Φούκα, δείχνει τον δρόμο που οδηγεί στο εδώλιο για έναν πρώην αμερικανό πράκτορα, τον William Bazil, για το κακούργημα της απόπειρας κατασκοπείας κατ’ εξακολούθηση.

Οσον αφορά το πλημμέλημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής συνομιλίας, η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του ίδιου κατηγορουμένου και της συζύγου του, καθώς η πράξη έχει πλέον παραγραφεί.

«Μεθόδευσαν τη δίωξή μου»

Η εισαγγελική πρόταση έχει και ένα δεύτερο κεφάλαιο που αφορά την εμπλοκή του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος φέρεται ως ηθικός αυτουργός σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας με φυσικούς αυτουργούς δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ. Η εισαγγελέας και εδώ προτείνει παραπομπή για τους κατηγορουμένους.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης περί παραπεμπτικής εισαγγελικής πρότασης, ο Καρχιμάκης σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ουδέποτε βρέθηκαν έγγραφα της ΕΥΠ στην κατοχή μου από την έρευνα που διενεργήθηκε, όπως άλλωστε αναφέρει και ο ανακριτής στο πόρισμά του αλλά και η εισαγγελέας στην πρότασή της. Οσοι μεθόδευσαν τη δίωξή μου τότε και σήμερα για λόγους υπηρέτησης άλλων επιδιώξεων είναι υπόδικοι και κατηγορούμενοι για σειρά κακουργηματικών ενεργειών που οδήγησαν στην οριστική απομάκρυνση από την υπηρεσία τους».

Η συνέχεια της ιστορίας βρίσκεται στα χέρια των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, οι οποίοι με βούλευμά τους θα αποφασίσουν για την παραπομπή ή μη όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.