Χαμηλούς τόνους κράτησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, μία μέρα μετά την «ανακωχή» μεταξύ Κυβέρνησης – Εκκλησίας. Μία μέρα μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Νίκος Φίλης απάντησε χθες σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού, λέγοντας πως «εμείς δεν είμαστε δογματικοί, συζητούμε» καθώς και ότι μέσα στην Εκκλησία έχουν ωριμάσει απόψεις για την ανάγκη αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ο υπουργός, σε πιο ήρεμο στυλ, επανέλαβε πάντως ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση έχει το κράτος. Η Εκκλησία, πρόσθεσε, μπορεί να διατυπώνει την άποψή της και η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπόψη τον διάλογο μαζί της.

Ωστόσο εκτίμησε πως «ίσως ο διάλογος να μην έφτανε για την Εκκλησία, ο διάλογος ποτέ δεν τελειώνει» και επισήμανε ότι «το Σύνταγμα δεν μιλάει για χριστιανική και ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση ως αποστολή του σχολείου… Το σχολείο δεν προετοιμάζει πιστούς αλλά πολίτες και καμιά φορά στον διάλογο ξεχνιέται θελημένα ή άθελα αυτή η πτυχή του Συντάγματος».

Ο Φίλης έκανε γνωστό ακόμη ότι η συνάντηση στο Μαξίμου βοήθησε στην καταλλαγή. «Εξηγήθηκαν ζητήματα και ήρθησαν οι παρεξηγήσεις» είπε χαρακτηριστικά κι έδωσε ένα πρώτο στίγμα για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών: θα εφαρμοστούν τα προγράμματα σπουδών που αποφάσισε η Πολιτεία φέτος με το υλικό που έχει διανεμηθεί ήδη με τα περσινά βιβλία και του χρόνου θα γραφτούν τα νέα.

«Θα γίνει η αξιολόγηση φέτος και πριν βγουν τα νέα βιβλία του χρόνου θα υπάρξει ένας διάλογος για εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών» είπε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται περί σύγκρουσης Πολιτείας – Εκκλησίας» κι έκανε ειδική αναφορά στο φιλανθρωπικό της έργο κατά την περίοδο της κρίσης.

«Η συνδιαλλαγή είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί» δήλωσε εξερχόμενος ο ερωτών βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός.

…αλλά επίθεση κατά Φορτσάκη για την Ιστορία

Να πω πάντως ότι ναι μεν επιχειρεί να κλείσει τα μέτωπα στην Παιδεία ο Φίλης, αλλά με τον τρόπο που ενίοτε χρησιμοποιεί, δεν ξέρω αν θα το καταφέρει ή αντιθέτως θα ανοίξει κι άλλα!

Μετά τα Θρησκευτικά προσπάθησε χθες να κλείσει και το καινούργιο μέτωπο που άνοιξε για το μάθημα της Ιστορίας Α’ Λυκείου, έπειτα από την ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων που τον κατηγόρησε για «ολέθρια απόφαση» επειδή θα διδάσκονται συνοπτικά και δεν θα εξετάζονται πολλά κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, όπως ο Κυκλαδικός, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, το Οικουμενικό Κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.ά.

Αφού λοιπόν τα έβαλε με τους φιλολόγους και ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για λόγους εξορθολογισμού της ύλης καθώς τα κεφάλαια αυτά διδάσκονται επίσης στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, ο Φίλης αποφάσισε να αντεπιτεθεί και στη ΝΔ.

Αυτό καθώς ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων, καθηγητής Θόδωρος Φορτσάκης, είχε δηλώσει: «Ξέραμε για τις απόψεις του κ. Φίλη σε ό,τι αφορά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Δεν φανταζόμασταν ότι θα τα έβαζε τώρα και με τον Κυκλαδικό, τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό».

Κατηγόρησε λοιπόν τον Φορτσάκη ότι προσποιείται πως δεν γνωρίζει τις θέσεις του κόμματός του για την ανάγκη να μειωθεί η διδακτέα ύλη στην εκπαίδευση κατά 25%-30%. «Ηχούν, έτσι, ως κίβδηλοι εκσυγχρονισμοί οι διακηρύξεις της ΝΔ στον χώρο της παιδείας για εξορθολογισμό και μείωσητης ύλης και για υπέρβαση του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου, αφού σε κάθε τέτοια απόπειρα εμφανίζεται ο άλλος, βαθιά συντηρητικός,φοβικός και πατριδοκάπηλος εαυτός της» είπε.

Τι λέτε, κλείνουν έτσι τα μέτωπα;