«Αν όλοι παίξουμε τον ρόλο μας και σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μπορούμε να βγούμε από την κρίση ενωμένοι ως Ευρωπαίοι» λέει στα «NΕΑ» ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος

Θεωρείτε πως σε μια εποχή πολιτικών αναταράξεων και ακραίων φωνών η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι ένα πρώτο βήμα για βαθύτερη ενοποίηση και εμβάθυνση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος;

Η υιοθέτηση της πρότασής μου για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής –μέσα μάλιστα σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου –αποδεικνύει ότι παρά τις ακραίες φωνές υπάρχει συνειδητοποίηση ότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής.

Γι’ αυτό και είπα ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή αποτελεί σύμβολο ευρωπαϊκής ενότητας και αποτελεσματικότητας, όταν υπάρχει πολιτική βούληση.

Δεν έχω κρύψει την ανησυχία μου για την επιστροφή του εθνικισμού και του λαϊκισμού και έχω συχνά κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιστροφή σε τακτικές και τάσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ομως η στρατηγική μας, της Επιτροπής Γιούνκερ, να αναδείξουμε όλες τις πτυχές των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε και να επιμείνουμε στην ανάγκη κοινής και ολιστικής αντιμετώπισης, συσπειρώνει τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Γι’ αυτό παράλληλα με τα ανησυχητικά φαινόμενα καταγράφεται και μια πολιτική βούληση συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Αυτό στο Μεταναστευτικό είναι ακόμη πιο σαφές: μέσα σε 18 μήνες έχουμε πετύχει όσα για δεκαετίες έρχονταν αντιμέτωπα με το λεγόμενο βαθύ κράτος. Χάρη στη συντονισμένη ευρωπαϊκή συνεργασία και δράση στη βάση της πολιτικής που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαράξει, είμαστε αναμφισβήτητα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο.

Στόχος είναι τώρα να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν από κοινού αποφασιστεί και φυσικά να ολοκληρώσουμε τη στρατηγική μας με την υιοθέτηση της αναθεώρησης του Δουβλίνου και των νέων μου πρωτοβουλιών για την καλύτερη διαχείριση των κοινών συνόρων μας.

Επομένως, ναι, ακόμη και σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο η εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οράματος συνεχίζεται. Αν όλοι παίξουμε τον ρόλο μας και σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μπορούμε να βγούμε από την κρίση ενωμένοι ως Ευρωπαίοι. Η ευθύνη της γενιάς μας είναι γι’ αυτόν τον λόγο ιστορικής βαρύτητας.