Πρωταθλήτρια στην προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου αναδείχτηκε για μία ακόμα φορά η Μπουντεσλίγκα, αφήνοντας πίσω της το πλουσιότερο πρωτάθλημα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ.

Για τη σεζόν 2014-2015 τους αγώνες της πρώτης κατηγορίας του γερμανικού πρωταθλήματος παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 42.685 φίλαθλοι έναντι 36.163 της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία συμβούλων Deloitte, στο σύνολο των εισιτηρίων η Πρέμιερ Λιγκ είναι πρώτη με 13,7 εκατ. έναντι 13 εκατ. της Μπουντεσλίγκα.

Η διαφορά στον μέσο όρο και στο σύνολο οφείλεται στον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Στην Πρέμιερ Λιγκ των 20 ομάδων διεξάγονται 380 αγώνες έναντι 306 της Μπουντεσλίγκα των 18 ομάδων.

Τρίτη με μεγάλη διαφορά ακολουθεί το πρωτάθλημα που φιλοξενεί τα δύο μεγαλύτερα αστέρια του αθλήματος, τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η Πριμέρα Ντιβισιόν.

Τα εισιτήρια που κόπηκαν στην Ισπανία πριν από δύο σεζόν έφτασαν τα 9,8 εκατ. με μέσο όρο ανά αγώνα τα 25.734 εισιτήρια. Η τάση στην Ισπανία είναι ανοδική και πέρυσι για πρώτη φορά τα εισιτήρια ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια.

Στην Ιταλία, αντίθετα, η μείωση του αριθμού των φιλάθλων που προσέρχονται στα γήπεδα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ η ίδια τάση επικρατεί και στη Γαλλία. Στη Λιγκ 1 κόπηκαν 22.362 εισιτήρια κατά μέσο όρο ανά αγώνα τη σεζόν 2014-2015 ενώ πέρυσι κι ενόσω οι Γάλλοι βρίσκονταν καθ’ οδόν για να φιλοξενήσουν τους αγώνες του Euro 2016 ο μέσος όρος κατέρρευσε στα 20.894. Η πτώση συνεχίζεται και φέτος παρά τα νέα γήπεδα που κατασκευάστηκαν.

Μία εξήγηση για την πτωτική πορεία είναι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων αλλά και ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις. Χαρακτηριστικό δείγμα της μείωσης των εισιτηρίων στη Γαλλία αποτελεί η Μαρσέιγ. Ο δημοφιλής σύλλογος της Μασσαλίας έκοβε πριν από δύο χρόνια κατά μέσο όρο 53.130 εισιτήρια, αλλά φέτος μετά και την ανακαίνιση του σταδίου της ο μέσος όρος έπεσε στα 30.290.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη στην Ιταλία, αλλά τα αίτια είναι διαφορετικά. Με την πλειονότητα των γηπέδων να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1949 και τις εγκαταστάσεις να έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου, ακόμα και τα 21.586 εισιτήρια που κόπηκαν πριν από δύο σεζόν κατά μέσο όρο ανά αγώνα μάλλον είναι πολλά. Οι Ιταλοί παρακολουθούν με θλίψη το τρένο της εξέλιξης να περνά από μπροστά τους χωρίς να σταματά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα έσοδά τους.