Αν στη φετινή Ευρωλίγκα ο τίτλος είναι «ο Ζοτς, οι Ελληνες και οι άλλοι», για το ελληνικό πρωτάθλημα είναι «οι Αιώνιοι και οι άλλοι». Οσοι προτιμούν πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς, χωρίς να λειαίνουν τις γωνίες, θα μπορούσαν να πουν «οι Αιώνιοι και οι κομπάρσοι τους» από τη στιγμή που (και) πέρυσι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έκαναν από μία ήττα μόνο. Ο ένας στο «σπιτικό» του άλλου.

Η ψαλίδα φαίνεται να ανοίγει ακόμη περισσότερο φέτος, γιατί η απαιτητική λόγω νέου συστήματος διεξαγωγής Ευρωλίγκα υποχρέωσε τους δύο «μεγάλους» του ελληνικού μπάσκετ να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Το αρνητικό στο φετινό πρωτάθλημα της Α1, που θα είναι το πρώτο με τη διοίκηση Μιχάλη Μελή στον ΕΣΑΚΕ, είναι ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το νέο προεδρείο (που κατάφερε την ύστατη στιγμή να βρει και κεντρικό χορηγό) έχει σημειώσει πολλά «αυτοκαλάθια» που απαξιώνουν τη διοργάνωση. Για πρώτη φορά κανονισμός θα αλλάξει μεσούσης της περιόδου. Μέχρι του δρόμου τα μισά οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν μέχρι τέσσερις μη Ευρωπαίους και δύο παίκτες με ευρωπαϊκό διαβατήριο και μετά το τέλος του α’ γύρου επιτρέπεται να έχουν έξι μη Ευρωπαίους. Γι’ αυτό τον λόγο θα δούμε τον Παναθηναϊκό με τέσσερις ξένους στους πρώτους 13 αγώνες του (ο Πεδουλάκης άφησε εκτός τους Νίκολς, Φελντίν) και στον δεύτερο γύρο και τα πλέι οφ με έξι ξένους!

Επίσης άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής των πλέι οφ δύο φορές, που εξαιτίας λάθους του νέου προέδρου του ΕΣΑΚΕ την ημέρα της κλήρωσης μπορεί να θεωρηθεί πως άλλαξε τρεις φορές, καθώς δημιουργήθηκε σύγχυση. Αρχικά μάθαμε πως οι αλλαγές θα ισχύουν από την επόμενη σεζόν αλλά είχαν αποφασιστεί για φέτος. Οταν αποσαφηνίστηκε, μάθαμε πως οι δύο «μεγάλοι» δεν θα αγωνιστούν στην α’ φάση των πλέι οφ –προφανώς για να ξοδεύουν όλη την ενέργειά τους στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας –όπως και οι ομάδες που θα καταλάμβαναν τις θέσεις 7-8. Τελικά αυτό τροποποιήθηκε προσφάτως, προκειμένου να αγωνιστεί και η έβδομη και η όγδοη ομάδα. Ετσι στα πλέι οφ αρχικά θα αγωνιστούν οι ομάδες 5-8 και 6-7 και οι νικητές θα αντιμετωπίσουν τις ομάδες που θα πάρουν την 3η και τη 4η θέση. Μπέρδεμα για να «κάθονται» οι δύο που είναι σίγουρο πως θα μονομαχήσουν στον τελικό.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το πρωτάθλημα έχει δύο «Σταχτοπούτες», τις πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες της Κύμης και της Δόξας Λευκάδας –η τελευταία πήρε τη θέση του Φάρου Κερατσινίου που δήλωσε αδυναμία συμμετοχής.

Σήμερα το τζάμπολ

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής: Σήμερα (17.00): Κολοσσός – Ρέθυμνο, Αρης – Τρίκαλα, Δόξα Λευκάδας – ΠΑΟΚ, Λαύριο – Κύμη, (18.30) Κόροιβος – Ολυμπιακός. Κυριακή (17.00): Απόλλων Πατρών – ΑΕΚ, (19.00) Παναθηναϊκός Superfoods – Προμηθέας Πατρών.